Полицията и прокуратурата са открили мрежа от четири незаконни цигарени фабрики. Това съобщи окръжният прокурор на Пловдив Румен Попов. Две от фабриктие са в Дупница, една в Тутракан и една в Горна Оряховица.

Фабриките са били оборудвани с най-модерна техника. Печатницата, която е осигурявала картон за кутиите, се намира във Варна. Собственикът ѝ е срестуван. Задържани са и двама души в Пловдив, които са демонстрирали доста висок стандарт на живот, без да могат да докажат трудова дейност. Те ръководели производството и набирали работници.

Количествата са били пласирани у нас и в чужбина, а качеството на цигарите било много близко до оригиналните. Румен Попов обясни, че законът е несъвършен по отношение на този вид дейност, защото могат да бъдат обвинени само хора, които в момента на акцията са заварени да произвеждат или транспортират цигари без бандерол.

Инвестицията, която е направена във фабриките за цигари, е много голяма. Само в една от фабриките е над 3.5 млн. лв. По време на работа са задържани 23-ма работници, а четирима от тях вече са пуснати под гаранция. 

За този труда си работниците са получавали по 1500 лв. заплата.