В Дъблин папа Франциск се зарече на "каквато и да е цена" да сложи край на сексуалното насилие, "този бич в Църквата", съобщава Ройтерс.

"Споделям болката и срама на католическата общност" - каза още Франциск, който пристигна в събота на посещение в Ирландия, по време на тежка среща с жертви на сексуално насилие, извършено от католически свещеници. Той призна провала на католическите власти да реагират адекватно на "отблъскаващия" педофилски скандал.

Това е първата визита на глава на Католическата църква в Ирландия от 39 години, съобщава Ройтерс.

Франциск пристигна в една силно резервирана държава, с общество, което е силно променено от последното посещение на папа - на Йоан Павел Втори през 1979 г..

"Не мога да не призная тежкия скандал, причинен в Ирландия от насилието над млади хора от представители на Църквата, натоварени с отговорността да ги защитават и обучават", каза Франциск по време на среща с оцелели жертви.

"Провалът на църковните власти - епископи, висши духовници, свещеници и т.н. - адекватно да реагират на тези отблъскващи престъпления, е предизвикал гняв и остава източник на болка и на срам за католическата общност", продължи Светият отец.

Един от оцелелите Колм О'Корман, който е едно от лицата на кампания за разкриване на истината за случилото се, смята, че папата е пропуснал да говори за ролята на Ватикана в прикриването на престъпленията.  

Днес Ирландия вече не е силно католическата държава, която беше през 1979 г., когато и разводът, и контрацептивите бяха незаконни. Наскоро страната на референдум одобри абортитите, преди няколко години и гей браковете.

Броят на посрещачите на папата по улиците или тези, които ще се присъединят към него по време на молитвите, се очаква да достигне едва една четвърт от 2,7-милиона, които приветстваха папа Йоан Павел Втори през 1979 г. Това показва как скалата, която някога представяваше ирландският католицизъм, започва да се пропуква силно.

Визитата на папата започна с посещение при президента на страната Майкъл Хигинс, който съобщи, че е обсъждал с Франциск въпроса за страданията на насилените деца.

В неделя папата отива в Нок, малко селище в западната част на страната, което е силно религиозно и всяка година посреща над 1,5 поклонници от цял свят, и ще завърши посещението си в меса в Дъблин. 500 хил. билета за събитието бяха бързо разпродадени, макар че неизвестен брой от тях бяха купени от група за бойкот на визитата, която призовава да се купуват билети, но да не се присъства на месата. Очакват се и протести.

 
Папата, който се движи из Дъблин в синя "Шкода" в съзвучие с линията си за по-скромен живот и въздържание от лукса,  каза още, че "църковните власти трябва да излекуват миналите грешки и да приемат правила, които да гарантират, че това няма да се случи отново".
 
Ирландският премиер Лио Варадкар, който миналага година стана първият гей министър-председател на страната, каза на Франциск, че "раните от насилие на деца от страна на католически свещеници са все още отворени и трябва много да се направи, за да получат жертвите справедливост и успокоение".
 
"Разкритията от миналата седмица за педофилия в Католическата църква в Пенсилвания дойдоха след подобни скандали в Австралия и Чили, случилото се там е така трагично познато в Ирландия", добави Варадкар. Според него е дошло времето една съвсем променена Ирландия да изгради нови отношения с Църквата.
 
"Свети отче, моля ви да използвате властта и влиянието си да гарантирате това да се случи тук в Ирландия, но и в целия свят", призова ирландският премиер.