Министърът на външните работи на Австрия Карин Кнайсъл не очаквала, че президентът на Русия Владимир Путин ще приеме поканата й да присъства на нейната сватба. Това каза Кнайсъл днес в ефира на телевизионната и радио група О Ер ЕФ, предаде ТАСС, цитирана от БТА.

"Тази покана бе напълно спонтанна (...). Когато руският президент бе на посещение във Виена, аз го поканих на сватбата, предложих му да се запознае с моя избраник, макар че дори не очаквах той да приеме", каза външната министърка.

По думите на австрийската външна министърка тя не е поддържала с руския президент "продължителни приятелски отношения", но на времето е имала с Путин "няколко интересни разговора".

"Президентът поиска мнението ми за някои събития в Близкия изток и аз му го казах", допълни Кнайсъл.

Тя допълни, че въпреки присъствието на руския политически лидер сватбата й е била "събитие от частен характер". "Това беше прекрасен празник, който освен това оказа положителен ефект върху развитието на туризма в страната", допълни министърката.

На 18 август Путин бе сред гостите на церемонията по бракосъчетаването на Карин Кнайсъл и финансиста Волфганг Майлингер в австрийската провинция Щирия. След това той замина за Берлин за преговори с германския канцлер Ангела Меркел. 

Изненадващата поява на Путин на сватбата на Кнайсъл възмути опозиционните партии в Австрия, които коментираха руската намеса в украинския конфликт, информира ДПА