Община Ловеч не може да използва атракционното влакче, купено за 360 000 лева, заради което бившият вече кмет Минчо Казанджиев си спечели обвинение за безстопанственост. Обвинения си спечелиха и други двама - управителят на фирмата, спечелила обществената поръчка за влакчето (за документно престъпление) и чиновникът, ръководил проекта (за безстопанственост и документно престъпление).

Влакчето не може да бъде пуснато в движение, съобщи кметът Корнелия Маринова на последното заседание на Общинския съвет в отговор на въпрос на общинския съветник Доротея Цанкова. Като общински съветник в него е бившият кмет Казанджиев.

Влакчето няма гражданска отговорност, няма застраховка, не може и да има, купено е през юли, бракувано е през август 2015 г. Два съдебни процеса вървят в момента по този казус, така че нека органите си свършат работата, казва Маринова.

"Влакчето няма регистрационен номер, тъй като КАТ отказва да го регистрира. Използвано е няколко месеца с регистрация подобна на регистриране на каруца през 2015 г".

Няма да кача деца и възрастни на нещо, което крие толкова много рискове и опасности, категорична е Маринова.

Завръзката

Община Ловеч, представлявана от кмета, кандидатства по схема за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ BG161PO001/3.1-03/2010 "Подкрепа за развитието на природни, културни и исторически атракции" пред Министерство на регионалното развитие и благоустройството, по Оперативна програма "Регионално развитие", по Приоритетна ос 3: "Устойчиво развитие на туризма" - с проекта "Подкрепа за развитие на туристически атракции в Община Ловеч".

Проектът е за 4 358 180.78 лв., като една от дейностите по него е закупуване на атракционно влакче с 2 вагона на цена 360 000 лева. След което се възлага обществена поръчка "Доставка на атракционно влакче - локомотив с два вагона".

Явил се един единствен кандидат, който предложил цена, близка до заложената - 360 000 лв. Тъй като фирмата не разполагала с атракционно влакче, което да отговаря на поставените условия, представила преправени документи (относно техническите параметри и характеристики на влакчето), за да отговори  на изискванията на техническото  задание на обществената поръчка.

На 3 септември 2014 г. е сключен договорът и на 5 ноември същата година влакчето е доставено в Ловеч.

Според прокуратурата "от лицата, имащи пряко отношение и ангажираност към проекта за доставката на атракционното влакче, при приемането на същото" присъствал само представител на община Ловеч. Сглобили влакчето и направили 2-3 обиколки на плаца.

И "атракционът" бил приет, без да са изпълнени задълженията по приемане, без да са проведени тестове и проби, като не е направена никаква проверка дали реалните му параметри отговарят на заложените в обществената поръчка.

В подписаният на следващия ден приемно-предавател прокол от ръководителя на проекта е посочено, че оборудването е прието без забележки, но без да са извършени никакви реални и относими действия по приемане, свързани с проверка на действителните и съществени параметри.

Парите са платени на изпълнителя, но влакчето не може да работи - и "да изпълнява функциите за които е закупено, като свързващ елемент между туристическите атракции в града".

В резултат на (не)свършеното от кмета Казанджиев, за община Ловеч са настъпили щети -  210 034.52 лева, представляващи разликата между  реално заплатената от община Ловеч сума от 359 732.55 лева и сумата от 149 698.03 лева, представляваща пазарна стойност на полученото атракционно влакче.