Скандинавските държави обикновено са начело на всички световни класации за щастие, но ново изследване посочва, че щастието съвсем не е универсално, пише Би Би Си.

Доклад, поръчан от Съвета на министрите на скандинавските страни и Института за изследване на щастието в Копенхаген, разкрива кои са факторите, особено за някои групи от населението като младите хора.

Изследването "Сенките на щастието" анализира данни, събирани в продължение на пет години между 2012 и 2016 г. и се опитва да изгради по-детайлна картина на т. нар. суперсили на щастието.

Един от въпросите към участниците в проучването е да дадат оценка от 1 до 10 на своето удовлетворение от живота си като хората под оценка 4 се определят като страдащи, а под 5 и 6 - като борещи се. 12,3 на сто от хората от Скандинавието отговарят, че са борещи се или страдащи, 13,5 на сто от младите хора са в тези категории.

Този процент е още по-висок в групата над 80 години - в тази възрастова група хората вече и боледуват много повече.

Според последния индекс на щастието №1 е Финландия, следвана Норвегия, Дания, Исландия. В топ 10 са още Швейцария, Холандия, Канада, Нова Зеландия, Швеция, Австралия.

В дъното на класацията са Южен Судан, Центраноафриканската република и Бурунди.

    Психичното здраве като фактор за щастието

    Изследователите стигат до извода, че психичното здраве е един от най-важните фактори човек да се чувства добре и щастлив. Проучването показва, че това е голям проблем, особено сред младите хора.

    "Все повече и все по-често младите са чувстват самотни и стресирани, и имат психични разстройства", казва един от авторите на доклада Михаел Биркайер пред "Гардиън". "Виждаме, че тази епидемия от ментални болести и самота са стигнали бреговете на скандинавските страни", добавя тя.

    В Дания 18,3 на сто от хората между 16 и 24 години съобщават, че страдат от психически проблеми - като процентът стига до 23,8 на сто за жените в тази възрастова група.

    В Норвегия има ръст от 40 на сто на млади хора, които през последните пет години са потърсили психиатрична помощ.

    Във Финландия, която тази година е №1 според световния индекс на щастието, самоубийството е причина за една трета от смъртните случаи сред младите хора. Младите жени много по-често се оплакват от депресия от младите мъже, сочат още данните.

    Други модели

    В скандинавските държави високите доходи защитават хората от чувството, че страдат или се борят, се казва още в изследването. Безработните са три пъти по-склонни да се определят като нещастни, особено това е в сила при мъжете, които, ако изгубят работата си, много по-често се оплакват от психически проблеми.

    Изследването показва, че липсата на социални контакти е по-голям проблем при мъжете, отколкото при жените

    Още заключения от проучването:

    - етническите малцинства, които живеят в скандинавските държави, са по-малко щастливи

    - силно религиозните хора по-често са по-щастливи от останалите си сънародници

    - няма разлики между хората, които живеят в градовете и в селата

    Толкова тежко ли е положението

    В сравнение с други държави извън региона обаче ситуацията в Скандинавието никак не изглежда зле. Докато в региона 3,9 на сто са определят като "страдащи", процентът им в Русия е 26,9 на сто, във Франция - 17 на сто.

    Така че картината в Дания, Финландия, Исландия, Норвегия и Швеция си остава доста розова, макар и не така идеална, както често беше обрисувана досега, пише Би Би Си.