Президентът Доналд Тръмп не се е съгласил сенаторът републиканец Джон Маккейн, който почина в събота, да бъде описван като герой и да се дава висока оценка за живота му в изявление на Белия дом по повод кончината му, съобщава "Вашингтон пост".

Тръмп е отхвърлил предложение от прессекретарката Сара Сандърс и от шефа на администрацията в Белия дом Джон Кели изобщо да бъде публикувано изявление.

Двамата са настоявали да се пусне официално имязление от президентството, в което сенатор Маккейн е назован герой на САЩ и са посочени заслугите му към страната. Първоначалният текст е бил готов още преди смъртта на политика, а окончателният вариант е бил представен на държавния глава в събота. Той е бил редактиран от Сандърс и други сътрудници в Белия дом.

Но Тръмп отхвърлил инициативата и подчертал, че ще се ограничи само със съобщение в туитър. Президентът така и направи - поднесе съболезнованията си в социалната мрежа. При това нямаше никаква оценка за дейността на сенатора.

Сандърс не е коментирала публикацията на "Вашингтон пост".

По правило когато почине виден американски политик прессулжбата на президента разпространява официално изявление. Това досега е правил и самият Доналд Тръмп. Но отношенията между него и Маккейн бяха особено изострени. Републиканецът бе един от най-големите критици на президента.

А Тръмп се отнасяше към Маккейн крайно негативно. Твърди се, че държавният глава непрекъснато е споделял със сътрудниците си, че Маккейн е подкопавал в Конгреса дейността на администрацията и затова "не е приятел". Освен това той открито обяви, че заради разболяването си от рак преди година сенаторът трябва да напусне поста председател на сенатската Комисия по въоръжените сили. Тръмп е споделял с близките си, че "Маккейн го е предал".

Все пак знамената на Белия дом бяха спуснати наполовина в знак на траур, но никакви публични официални изявления не бяха направени, включително и от Тръмп.

През 1973 г. Джон Маккейн е посрещнат като герой от президента Никсън.

Още по време на предизборната кампания през 2016 година Доналд Тръмп обиди Маккейн като заяви на една от срещите си с избиратели, че изобщо не смята, че сенаторът е герой. Аргументът му бе, че Маккейн е "бил хванат и държан в плен". После обясни, че не чувства никаква вина за думите си срещу бившия пилот във Виетнам, който е бил свален и дълго време прекарал в плен.

Припомня се в публикацията, че Белият дом така и не се извини за думите на съветничката Кели Садлър, която се изказала на заседание срещу позиция на сенатора, защото "той така или иначе ще умре".