За една година в Русия рязко е нараснал броят на гражданите, нежелаещи в страната да живеят хора от някои националности, разказва "Ведомости", като се позовава на проучване, извършено от социологическия център "Левада". Това съобщи БТА.

Начело в рейтинга на "нежелателните" етноси са циганите, китайците и виетнамците. Против пребиваването им в Русия се изказват съответно 32, 31 и 26 на сто от запитаните жители на страната.

Същевременно за една година делът на хората, споделящи идеята "Русия за руснаците", е нараснал от 10 на 19 процента.

Социоложката Карина Пипия от "Левада" свързва засилването на ксенофобските нагласи с подобреното отношение на хората в Русия към САЩ и ЕС на фона на тазгодишното световно първенство по футбол, организирано във федерацията.

"Негативното отношение към Запада отново се измества от базовата ксенофобия към етническите малцинства", разсъждава тя.

"Това може би има връзка с очакваните икономически трудности" в Русия - "тревогата по този повод може да се проектира върху външния противник, но може и върху етнически различните", защото "канализирането на негативните нагласи към Запада явно е изчерпало своя потенциал", допълва Александър Верховски, директор на аналитичния правозащитен център "Сова".

Но антизападните настроения в Русия според него няма да намалеят особено, тъй че няма много накъде да расте и етническата ксенофобия сред руснаците. 

"Западът и мигрантите са двата общопризнати източника на неприятности за хората в Русия - нали трябва да припишат на някого вината за своите несгоди", обяснява Верховски.