Преди шест дни премиерът Бойко Борисов обяви кризата с Търговския регистър за преодоляна.

До края на седмицата може да имаме напълно работещ Търговски регистър“, каза Борисов по време на извънредното заседание на Народното събрание миналия вторник.

Краят на седмицата дойде и си отиде, а днес България започва трета работна седмица без работещ Търговски регистър. Единствената възстановена услуга е проверката на актуално състояние на фирмите и юридическите лица с нестопанска цел, което функционира онлайн от 15 август.

На сайта на регистъра стои още това съобщение отпреди 12 дни. Възобновено е и подаването на данни от Търговския регистър и регистъра на юридическите лица с нестопанска цел към средата за междурегистров обмен (RegiX).

Блокирани остават всички други услуги – вписвания на промени в управление и собственост, прехвърляне и т.н.

Причините бяха известни още в първите 24 часа след срива. На 9 август последователно дефектират 3 диска, а на следващия ден и още един“ - така Борисов обясни аварията.

На 17 август директорката на Агенцията по вписванията Зорница Даскалова подаде оставка, а няколко дни по-късно министърът на правосъдието назначи нов директор – Габриела Козарева. И двете са квота на „Атака“.

Новата директорка няма нито една публична изява досега и не е поела ангажимент за възстановяване на работата на Търговския регистър.