Шестото поредно издание на националната инициатива "Стара хартия за нова книга" е тук. Този септември кампанията ще има шест спирки. Първата е в Бургас, следват Хасково, София, Русе, Плевен и Пловдив.

Празникът на детското четене и опазването на природата и през 2018 г. ще даде възможност на децата да научат повече за рециклирането, да разберат как да пазят природата и да събират разделно отпадъците. И тази година Клуб Z е медиен партньор на националната кампания.

Регламентът за участие е лесен - всяко дете, което доведе възрастен придружител с поне 5 кг стара хартия за рециклиране, ще получи нова детска книга по избор, както и подаръци от партньорите на празника. Организаторите от „ЕКОПАК България“ АД и Книжен център „Гринуич“ напомнят, че колкото повече стара хартия съберат децата, толкова повече дървета ще спасят от изсичане.

Събитията във всички градове се провеждат със съдействието на общините и регионалните библиотеки. В София инициативата е част от Културния календар на столицата и е под патронажа на кметицата Йорданка Фандъкова. Децата на Русе - които през 2017 г. бяха първенци в събирането на стара хартия, ще могат да се включат в инициативата за четвърти път. Плевен за първи път е домакин на "Стара хартия за нова книга" тази година. 

И този септември кампанията има литературна тематика, вдъхновена от популярна детска книга. В предстоящото издание на празника на четенето и екологията малчуганите ще имат възможност да влязат в „дрешника“ на приказния свят на Нарния, където ги очакват нови предизвикателства и награди.

Книгите от поредицата „Хрониките на Нарния“ на Клайв С. Луис са осигурени от издателство „Труд“, основен партньор на инициативата. А за да остане денят незабравим, в София всички деца, които са предали старата си хартия, ще имат възможност да си направят снимка за спомен във фотобудка в стил „Светът на Нарния“.

Под наслов „Почисти и прочети“ празникът ще протече с много музика и танци. За настроението на всички присъстващи ще се погрижат детски и тийнейджърски вокални групи и танцови състави. Програмата ще включва още спектакъла „Цирк“ – музикално куклено шоу с марионетки за деца и възрастни от „Театър на приказките – София“.
 

Ето и календара на празника "Стара хартия за нова книга": 

Бургас - 8 септември от 10,00 до 14,00 ч. в Приморския парк, пред Пантеона.

Хасково - 9 септември от 10,00 до 14,00 ч. на сцената на пл. „Свобода“.

София - 16 септември от 10,00 до 19,00 ч. на бул. „Витоша“ 37 пред Книжен център „Гринуич“.

Русе - 23 септември между 10,00 и 14,00 часа на пл. „Свобода“, пред Съдебната палата.

Плевен - 24 септември от 10,00 до 14,00 часа на пл. „Възраждане“, пред община Плевен.

Пловдив - 29 септември от 10,00 до 14,00 ч. на пл. „Стефан Стамболов“, пред община Пловдив.

Какво още трябва да знаете

За да има за всички достатъчно книги, всеки, който изпълни условието да донесе 5 кг стара хартия за рециклиране, ще може да получи само една книга, но не повече. Децата, донесли допълнителни 5 кг хартия, ще получат втора книжка на екотематика – новото специално издание на „ЕКОПАК България АД“ „Грийн тийн“. Така в рамките на празничния ден децата могат да получат максимален брой две книги. Средствата от събраната стара хартия в петте града ще бъдат използвани за ново издание на книгата на „ЕКОПАК България“ АД.

Историята на спасените дървета досега

Началото на каузата „Стара хартия за нова книга“ бе поставено на 15 септември 2013 г. Организаторите Книжен център „Гринуич“ и „ЕКОПАК България“ АД и партньорите на „Стара хартия за нова книга“ се обединиха около идеята, че е важно всяко дете още от ранна възраст да се научи да полага грижи за природата, да събира разделно отпадъците и да има специално отношение към книгата и четенето.

За петте години в инициативата са се включили близо 26 250 деца. Малчуганите заедно със своите родители са предали за рециклиране 133 тона хартия и са получили 29 600 книжки. Така всички заедно сме спасили от изсичане 1730 дървета. От 2015 г. инициативата се превърна в национална и до този момент е преминала през градовете Пловдив, Бургас, Варна, Хасково и Русе.

"Нека заедно спасим природата и насърчим децата си да четат!", е призивът на кампанията "Стара хартия за нова книга".

* Партньори на кампанията „Стара хартия за нова книга“ са издателствата „Ентусиаст“ и „Труд“. Каузата е подкрепена от издателствата „ЕГМОНТ“, „Книгомания“, „Хермес“, „Бард“, Фют“, „Сиела“, „Софтпрес“, „ПАН“, „Златното пате“, „Албо груп“. Медийни партньори са Bulgaria ON AIR, clubz.bg, Майко мила!, azcheta.com, az-deteto.bg, dnes.bg, purvite7.bg, noviteroditeli.bg.