Една от основните причини за провала на Германия на Световното в Русия вероятно е вътрешен конфликт в отбора, съобщава списание "Шпигел", цитирано от БГНЕС.

Източници на изданието твърдят, че напрактика тимът бил разделен на два лагера. Първият бил съставен от играчи от чуждестранен произход - сред тях Жером Боатенг, Месут Йозил, Илкай Гюндоган... В другата били "чистокръвни германци" като Томас Мюлер, Матс Хумелс, Тони Кроос и други.

На Световното Германия за първи път не успя да прескочи груповата фаза.

Първата група е наричала представителите на втората "картофи" - презрително прозвище по отношение на немците, често използвано от турци. В отговор "чистите германци" са наричали другите "канаке" (най-обидната дума към турските емигранти). Мюлер най-много е пародирал маниера на общуване и стила на живот на съотборниците си и направо се е подигравал с тях за музикалните им предпочитания и т.н., твърди "Шпигел".

"Чужденците" слушали рап, обичали скъпи накити и спортни автомобили, докато "германците" предпочитали да прекарват по-спокойно почивките си. Мюлер, например, посвещавал цялото си свободно време на семейството.

И двете групи били недоволни от действията на селекционера Йоахим Льов. На едните не им е допаднало решението на треньора да не повика на Мондиала Лерой Сане, а другите оставали разочаровани от отсъствието на Сандро Вагнер.

В Германия продължава да се коментира напускането на националния отбор на Месут Йозил, който се оплака от расизъм и липса на уважение. Видни футболни хора в страната се изказват "за" и "против" халфа, който има проблеми и в клуба си "Арсенал".