Чак два дни след кончината на Джон Маккейн американският президент Доналд Тръмп заяви, че уважава сенатора републиканец за "службата му на страната" и нареди знамето на Белия дом отново да бъде спуснато наполовина до погребението на Маккейн, предаде Асошиейтед прес.

Флагът на Белия дом беше свален наполовина през уикенда, но в понеделник отново беше издигнат, а след критики пак бе свален.

Тръмп и Маккейн враждуваха от години. След смъртта на сенатора от Аризона в събота Тръмп изказа в туитър съболезнования на близките му, но пропусна да направи публично изявление.
В писмено изявление днес той съобщи, че е помолил вицепрезидента Майк Пенс да говори на церемонията в памет на Маккейн в Капитолия в петък. Президентът посочи също, че ще изпълни молбата на семейството на Маккейн да се осигури военен транспорт за тленните му останки от Аризона до Вашингтон.

Тръмп демонстративно скръсти ръце и отказа да отговори на въпроси на журналистите за отношението си към Маккейн по време на пресконференция в Белия дом за търговската сделка с Мексико.

По-рано най-големите организации на ветераните в САЩ, Американският легион и АМВЕТС, изразиха възмущение от поведението на президента. Американският легион настоя Тръмп да огласи декларация, в която да отдаде почит на героизма на сенатора, и да нареди знамената да бъдат наполовина спуснати. Организацията припомни, че президентът е направил изявление в памет на бившата първа дама Барбара Буш и на пастор Били Греъм.

"Безобразие е Белият дом да отбележи смъртта на американския герой Джон Маккейн с две изречения в туитър, без да отдаде почит на героичния му и вдъхновяващ живот", заяви изпълнителният директор на АМВЕТС Джо Ченъли, цитиран от БТА.

Като не остави знамената свалени и секунда повече, отколкото изисква законът, въпреки старата традиция те да остават наполовина свалени до погребението, Белият дом открито демонстрира грубо неуважение към дългогодишната служба и саможертва на сенатор Маккейн в полза на страната ни, както и към службата на всички негови другари ветерани, изтъкна Ченъли.

Президентът на САЩ Доналд Тръмп няма да присъства на траурната церемония на Джон Маккейн във Вашингтон, съобщи днес говорител на починалия в събота сенатор републиканец, предаде Франс прес. Церемонията ще бъде през уикенда.

"Доколкото ни е известно, президентът няма да присъства на траурната церемония", заяви говорителят Рик Дейвис на пресконференция в щата Аризона, на която той прочете посмъртно послание от сенатора, осъждащо съперничествата, които водят до "негодувание, омраза и насилие по четирите краища на планетата".