Националната гвардия на САЩ влезе в разбунтувалото се предградие Фъргюсън на град Сейнт Луис, щата Мисури, предаде Си Ен Ен.

http://edition.cnn.com/2014/08/18/us/missouri-teen-shooting/index.html?hpt=us_c1

Това стана по заповед на губернатора Джей Никсън. Той прибягна до крайната мярка, след като полицията не успя да укроти две нощи поред размириците, предизвикани от убийството на 18-годишния чернокож Майкъл Браун на 9 август.

Новите сблъсъци избухнаха след втората аутопсия на убития, направена по искане на родителите му. Според нейните резултати Майкъл Браун е прострелян най-малко с 6 куршума, като два от тях са позарили главата му. Полицейски офицер изтъква, че ако се съди по следите от барут, куршумите са летели от далечно разстояние.

"Това може да е станало в случай, че той се е предал или ако е тръгнал да бяга от полицията”, заяви патоанатомът Майкъл Байдън, извършил аутопсията.

Свидетели вече разказаха, че младежът е бил с вдигнати ръце в знак, че се предава.

Чернокожи жители на Фъргюсън протестират с плакат със снимката на убития Майкъл Браун.

Браун бе убит при схватка с полицая Дарън Уилсън. Чернокожият младеж тъкмо бе излязъл от магазин, откъдето открадна кутия пури. Полицаят не е знаел за кражбата. Пазителят на реда обаче твърди, че е стрелял по младежа, защото не се подчинил на негова заповед да не ходи пеша по средата на улицата, за да не пречи на движението.

При новите размирици срещу понеделник момче е ранено, а седем души са арестувани. Около 400 души се събраха на импровизирания митинг.

Младеж е пострадал от сълзотворен газ.

Полицаи пристигнаха с бронирани автомобили и използваха димни гранати срещу демонстрантите, включително срещу отразяващите обстановката във Фъргюсън представители на медиите.

Дотогава протестът изглеждаше мирен. Полицията обаче обясни, че използва димните гранати, за да разпръсне "агресори", опитващи се да проникнат в команден полицейски пост, и че бронираните автомобили са разположени по улиците, за да гарантират обществената сигурност. Служители на реда стреляха предупредително във въздуха и призоваха с мегафони демонстрантите да се разотидат. 

Разграбени бяха десетки магазини. Във Фъргюсън действа комендантски час.

Демонстрант издига плакат с надпис "Ченгетата убиват деца".

В събота около 200 души отказаха да спазят обявения полицейски час и на полицията се наложи да използва сълзотворен газ и димни бомби.

60 на сто от общо 21 000 жители на Фъргюсън са чернокожи.