Скъпи сънародници, на които служих с благодарност 60 години, и особено скъпи мои сънародници от Аризона,

Благодаря ви за привилегията да ви служа и за удовлетворението в живота, което службата в униформа и на публична длъжност ми позволиха да постигна. Опитвах се да служа на страната ни почтено. Правил съм грешки, но се надявам любовта ми към Америка да натежи повече. 

Често съм мислил, че съм най-щастливият човек на Земята. Чувствам се така дори и сега, когато се подготвям за края на моя живот. Обичах живота си, целия. Натрупах опит, приключения и приятелства, достатъчни за десет други живота, и съм много благодарен. Както повечето хора съжалявам за някои неща. Но не бих разменил нито ден от живота си, в добри и лоши времена, за най-добрия ден от нечий друг живот.

Дължа това удовлетворение на любовта на моето семейство. Нито един мъж не е имал по-мила съпруга и не се е гордял повече с децата си. И го дължа на Америка. Да си свързан с каузите на Америка – свобода, равенство пред закона, уважение към достойнството на всички хора – носи много повече щастие от всички преходни удоволствия на живота. Нашата идентичност и самооценка не са ограничавани, а са засилвани от службата на добри каузи, по-големи от нашия живот.

„Скъпи сънародници“ - този израз означава за мен много повече, отколкото за други. Живях и умрях като горд американец. Ние сме граждани на най-великата република в света, нация от идеали, не от кръв и почва. Ние сме благословени и сме благословия за човечеството, когато браним и разпространяваме тези идеали у дома и по света. Ние помогнахме на много повече народи да се освободят от тиранията и бедността, отколкото по всяко друго време в историята. Постигнахме огромно богатство и мощ по този път.

Ние отслабваме нашето величие, когато бъркаме нашия патриотизъм с племенните вражди, които сеят обида, омраза и насилие по всяка точка на земното кълбо. Отслабваме го, когато се крием зад стени, вместо да ги събаряме; когато се съмняваме в силата на нашите идеали, вместо да им се доверим, защото те винаги са били великата сила за промяна.

Ние сме 325 милиона души с 325 милиона мнения и гласове. Спорим и се надпреварваме, а понякога дори се клеветим в нашите шумни дебати. Но винаги сме имали много повече общо един с друг въпреки несъгласията. Ако не забравяме това и допуснем и за другия, че всички обичаме нашата страна, тогава ще преминем през тези трудни времена. Ще излезем по-силни отпреди. Както винаги сме правили.

Преди десет години имах привилегията да призная поражение в изборите за президент. Искам да завърша моето сбогуване с тази искрена вяра в американците, която чувствах толкова силно онази вечер.

Все още силно я усещам.

Не се отчайвайте от настоящите ни трудности, а вярвайте винаги в доброто бъдеще и във величието на Америка, защото нищо тук не е неизбежно. Американците никога не се отказват. Ние никога не се предаваме. Никога не се крием от историята. Ние правим историята.

Сбогом, скъпи сънародници. Бог да ви благослови. Бог да благослови Америка!

...

Предсмъртното писмо на Джон Маккейн бе прочетено на глас от неговия бивш сътрудник Рик Дейвис. Преводът и заглавието са на Клуб Z.

Рик Дейвис чете предсмъртното писмо на Джон Маккейн.