Около 300 000 бойци и над 1000 самолета и хеликоптери ще участват в маневрите "Изток 2018", които започват през септември, обяви военният министър на Русия Сергей Шойгу. Армейският генерал подчерта на пресконференция пред журналисти в Сибир, че това ще са най-големите учения на армията от 1981 година насам.

Само преди десетина дни главнокомандващият армията Владимир Путин вдигна по тревога няколко дивизии, които ще участват в бойния театър. От 11 септември към руските войски ще се присъединят и китайски, които ще участват в съвместни маневри в Забайкалския район.

"По някакъв начин предстоящите учения повтарят маневрите "Запад-81", но са още по-мащабни. Над 1000 самолета, близо 300 000 военнослужещи, на почти всички полигони от Централния и Източния военен окръг, както естествено и Тихоокеанският флот, Северният флот ще бъдат напълно задействани", обясни Шойгу. 

Ученията ще бъдат под наблюдението на главнокомандващия армията и президент на Русия Владимир Путин. И както е по традиция, в момента по негово разпореждане се провеждат предварителни маневри.

"Представете си за миг как едновременно в действие се намират 36 000 единици бойна техника - танкове, БТР, бойни вседеходи и всичко става в условия, максимално близки до бойните", изтъкна министър Шойгу.

Маневрите ще се състоят от 11 до 15 септември и вече имат международен статут. Освен споменатите военни окръзи в тях ще участват и всички сили на Военнодесантните войски, самолети за далечни полети и транспортиране на военна техника. Освен Китай в определен етап в ученията ще се включат и военни единици от Монголия.

Военният министър се похвали, че вече са завършили изпитанията на нов теглич за стратегически ядрени ракети, който скоро ще влезе в редовна употреба. 

"В момента ракетите се прехвърлят от старата на новата платформа, която е от ново поколение и това изисква време. Работата върви по план и успешно", разказа той на журналистите.

Новата ракетна платформа е на базата на "КамАЗ".