Как се женят в Чечения? За милиони. При това няколко пъти. Особено ако става дума за един от най-богатите и скандални чеченски кланове и се жени племенникът на олигарха Умар Джабраилов.

След тържеството в Грозни бляскавата младоженка се качи на частен самолет от Грозни до Москва, облечена в булчинската си рокля, за да отиде на второто си сватбено тържество, съобщава Телеграм каналът Super.

18-годишната Хава Заурбекова се ожени за 20-годишния студент в МГУ в Москва Ахмед Джабраилов, който е племенник на скандалния Умар Джабраилов.

Според местната традиция роднините на младоженката не присъстват на церемонията. Затова и при качването и слизането си от частния самолет тя трябваше да разчита на помощта на екипажа, за да се справи с пищната си рокля, дело на ливанския дизайнер Зухаир Мура.

Зухаир Мурад е предпочитан от руските олигарси, когато се женят те или дъщерите им. Мария Чигиринская, дъщеря на руски олигарх, както и Мариам и Елина Базаеви, също дъщери на друг олигарх, на сватбите си бяха в рокли на ливанския дизайнер.

На тържеството в модерния ресторант "Сафира" са поканени 500 гости, а сватбената торта струвала около 40 хил. евро, разказват очевидци. За забавление на гостите са ангажирани чеченски певци, които летели до Москва специално за събитието, руските и чуждестранни изпълнители, които са популярни за събития сред руските богаташи, този път не били ангажирани, според бащата на младоженеца Хюсейн Джабраилов, който е бивш вицепремиер на Чечения..

Най-любопитен от гостите на тази сватба обаче несъмнено е чичото  - 60-годишният скандален милионер и бивш сенатор Умар Джабраилов. Миналата година той беше глобен с близо 6000 евро след като стреля във въздуха в луксозния хотел "Four Seasons", който се намира съвсем близо до Кремъл. Подозира се и че Джабраилов е поръчал убийството на своя американски бизнес партньор Пол Татум, застрелян в московски подлез през 1996 г. Стрелбата е едно от най-коментираните поръчкови убийства на 90-те години на миналия век. Бившият сенатор, близък на властта и в Грозни, и в Москва, винаги е отричал да има нещо общо с него.

През 90-те години Джабраилов и Татум са съдружници и управляват хотел "Радисън-Славянска" в Москва.

Бил е и кандидат за президент през 1999 г.

В светския живот преди години чеченецът се свързваше с Наоми Кембъл. 

Смята се, че той е послужил за прототип на чеченския кръстник на мафията в романа на Фредерик Форсайт "Иконата".