Цените на петрола могат да спаднат до 55-60 долара за барел в края на 2018 година и началото на 2019 година, каза заместник-председателят на Външноикономическата банка на Русия Андрей Клепач, цитиран от ТАСС. Според него това зависи в голяма степен от развитието на ситуацията около възможното въвеждане на санкции срещу Иран.

"Да, очакваме спад в цените на петрола. Засега той е по-голям от повечето прогнози и очаквания. Мислим, че ще се понижат до 50-60 долара за барел, въпросът е в това как ще действат санкциите срещу Иран и как ще се отразят на петролната индустрия, как ще се държи Саудитска Арабия, която най-вероятно ще компенсира възможните ограничения в доставките", каза той в кулоарите на форума "Технопром" Клепач.

Той отбеляза, че Саудитска Арабия има интерес от особено високи цени на петрола за първичното публично предлагане (ППП) на акциите на Сауди Арамко (Saudi Aramco). 

През юли министърът на енергетиката на Русия Александър Новак каза, че котировките на петрола в района - 74 долара за барел - вече отчитат риска от санкциите на САЩ срещу Иран. 

Според оценка на Международната агенция по енергетика (МАЕ) износът на Иран след санкциите може да спадне с 40-50 процента или 1,2 милиона барела на ден.

Средната цена на петрола от сорт Юралс (Urals) за периода януари-юли 2018 година е нараснала с 39 процента спрямо същия период на миналата година, до 69,43 долара за барел, по данни на министерство на финансите на Русия.

Управлението за енергийна информация към министерство на енергетиката на САЩ прогнозира средна цена от 71,74 долара за барел петрол от сорта Брент от Северно море през 2018 година, докато международната рейтингова агенция Фич (Fitch) очаква цена от 70 долара за барел през 2018 година и 65 долара за барел през 2019 година. 

Цената на октомврийските фючърси от сорта Брент на Лондонската междуконтинентална борса нарасна днес с 0,03 процента до 76,23 за барел. В понеделник контрактите поскъпнаха с 0,51 процента до 76,21 долара за барел.

През юни централната банка на Русия повиши прогнозата за средната цена на петрола през 2018 година до 67 долара за барел. Регулаторът вече беше повишил прогнозата в края на март.

Американските санкции срещу Иран, които ограничават износа на петрол от азиатската страна, могат да бъдат въведени през ноември, заяви държавният секретар на САЩ Майкъл Помпео. След 4 ноември купуването на ирански петрол ще се смята за незаконно. Помпео съобщи, че за някои купувачи могат да бъдат направени изключения за някои купувачи с цел диверсификация на доставките, но те ще трябва да отправят съответната молба към американската администрация.

През май президентът на САЩ Доналд Тръмп обяви излизането на страната от Иранското ядрено споразумение и обеща не само да възобнови старите, но и да въведе нови санкции срещу Техеран. Част от рестриктивните мерки влязоха в сила в нощта на 7 август, като засегнаха автомобилостроителния сектор на Иран, покупко-продажбата на злато и редица други стоки.