Председателят на руската Дума Вячеслав Володин реши да обясни откъде неговата сега 82-годишна майка се е сдобила с апартамент на 400 кв.м в елитен комплекс на "Мичурински проспект" в Москва, пише news.ru.

Според неговите думи преди десет години майка му Лидия Барабанова, която тогава била на 72 г. си купила жилището със собствени пари, които получила от продажба на дялове от семейния бизнес.

От 1999 г. насам тя заедно със сина си била съсобственик на компанията "Солнечные продукты", която по оценки на "Форбс" е в тройката на лидерите в производството на майонеза в Русия. Заедно със сина си тя имала дял в холдинга. Акциите получила от дъщеря си Татяна, сестра на Володин, която вложила пари в компанията наравно с брат си.

През 2007 г. Володин, според неговия разказ, решил да продаде своя дял на бизнес партньора си Владислав Буров за 200 млн. долара. А майка му Лидия от тези пари получила половината. Превърнала ги в рубли и си купила 400-квадратния апартамент, който се оценява сега на около 230 млн. рубли (близо 3 млн. евро), съобщава телевизия ""Дождь".

Информацията за недвижимата собственост на 82-годишната руска пенсионерка беше огласена от Фонда за борба с корупцията на Алексей Навални. В публикацията се посочва още, че от десет години пенсионерката Барабанова активно се занимава с бизнес - сега тя има десет компании с оборот от милиарди.

Освен в жилището Барабанова вложила средства и в бизнес в Смоленска област. Тя е собственик на около 10 предприятия в региона. Според Володин с бизнес в областта са заети много членове на фамилията му, в това число племенникът му и сестра му. Но по думите му предприятията не носели приходи, защото семейството давало всичко за благотворителност - за изграждането на нови домове в село Молгино, за училище-интернат, парк, дом на ветерана и т.н.

Според руския парламентарен шеф решението майка му да стане съсобственик в бизнеса му той взел заедно със сестра си Татяна, която в това време отговаряла за управлението на персонала и предпочела да не бъде в списъка на собствениците.

Според авторите на разследването от Фонда за борба с корупцията Лидия Барабанова е "фиктивна собственичка и фиктивна бизнесдама, а всичко принадлежи на самия Володин". Володин казва, че майка му е купила апартамента през 2008 г. но според документ, представен от Навални, недвижимостта фигурира в Единния държавен регистър от  2011 г.

Както припомня "Дождь" председателят на Думата Вячеслав Володин всяка година декларира едни от най-високите доходи сред руските управленци. През 2017 г. той обяви над 51 млн. рубли, през 2016 г. - 62 млн., а през 2015 г., докато работеше в администрацията на президента Путин - 87 млн. рубли. Тези суми винаги се обясняват като доходи от влогове и ценни книжа.