"Да, теглих една майна на Владислав Иванов и съм готов да го направя на всеки, който откаже да влезе в игра", заяви селекционерът на волейболните национали Пламен Константинов на пресконференция в София.

Вчера стана ясно, че либерото Иванов е напуснал лагера на тима във Варна заради скандал с треньора по време на приятелски мач с Белгия. Селекцията ни се готви за световното през септември, на което домакини са България и Италия.

Пред "Нова телевизия" състезателят заяви, че Константинов "му скочил на бой", също така обидил и напсувал пред повече от 1000 зрители. Реакцията била провокирана от нежелание на Владислав Иванов да играе - той се обидил от забележка на Константинов по време на прекъсване.

Според селекционера акцентът не трябва да се поставя върху "теглената майна", а върху това, че волейболист е отказал да влезе на игрището. Треньорът обяви, че обидите и острия език са част от ежедневието в отбор с мъже.

Иванов може да се върне в селекцията и срок за това няма, но трябва да се извини на отбора заради това, че е отказал да играе. Волейболистът обаче е категоричен, че няма да облече отново националния екип, не и под ръководството на Константинов. Такава беше позицията му и днес, изразена пред "Дарик радио".

“Решихме в последния момент с тим мениджъра Стефан Чолаков да направим пресконференция, така започна Константинов. - За да няма ощетени медии, а други да се чувстват привилегировани покрай ситуацията с либерото Владислав Иванов. Той излезе със своята позиция, така принудително и аз трябва да кажа моята. За да няма повече интерпретации и продължение. Оттук насетне темата няма повече да я коментирам и да влизам в обяснителен режим.”

"Ситуацията следната. Влади обяви отказ да продължи да участва и да играе за националния отбор, но аз не съм го освобождавал официално. Въпросът е къде искате да отиде акцентът. Дали съм теглил една майна е тема за други медии, а не спортни. Основната причина е отказът му да влезе в игра и за мен това е акцентът. Случи се по време на четвъртия гейм на мача с Белгия, когато отборът губеше с 4-5 точки разлика. Пуснах Иванов в игра, за да помогне, ние трябваше да правим обрат. Моите очаквания са хората от скамейката да влязат сериозно и на максимума, а не да си разходят татуировките. Ситуацията беше тежка и трябваше да се реагира моментално. Няма време “да се разкършим и загреем евентуално”. Това и отбелязах на почивката. Моите думи бяха: Момчета, така не се влиза в игра. На някои хора не им вървеше. Не виждам нищо обидно треньор да критикува. Не е че влязъл и сгрешил. Това, което демонстрираш и начинът по който влизаш в игра, е важното. Влизаме да се бием, да обръщаме гейма. Неговата реакция беше “аз няма да вляза да играя". Втори път го поканих. Той отвърна: “Да влиза Теодор” (бел. ред. Салпаров).

Владислав Иванов

"Оттам нататък - да, теглих му майната и съм готов на всеки, който откаже да играе да тегля една. Може да съм си изпуснал нервите и прекалил", добави треньорът.

Пламен Константинов е на мнение, че в България младите хора доста са се “изнежили”. По думите му не се останали “мъжкари” и това се отнасяло както до спорта, така и във възпитанието като цяло, което е "пагубно":

“Ако имате представа какво се случва в един мъжки отбор в продължение на 4-5 месеца… “Майката”, “майка ти”… това е като "добър ден". Дневник не си водя, няма ден без такива реплики, включително от устата на Влади. Ако му бях записвал на него, всеки ден теглеше майни на някого. Това не е националната опера и балет. Всеки ден ги има тези реплики. Това е мъжки отбор. 

Ако е това е акцентът, добре. Но в такъв случай за какво говорим? Моят акцент е другаде - в отказа да играе. Ако чак толкова се е засегнал… Досега проблеми с него не е имало. Друг път не ми е правило впечатление да се сърдил. Напротив, той е молен 30 пъти за 3 години да не си ходи, да дойде да игрие. Всяка година с уговорки е било. Това е пагубно за всеки един отбор и треньор. Как съм реагирал е друга тема.”

Константинов потвърди думите на Иванов, че е имало сбирка на отбора. Той поясни, че се е стигало до случаи, в които състезатели не са искали да се присъединят към отбора, но не и такива, които са напускали заради недоволство или подобни скандали.

“След мача събрах момчетата им казах: Трябва да сме мъже и като мъже да реагираме и на игрището, и след такива ситуации. Аз нямам проблем Влади да е в отбора, ако ви се извини на вас. Не на мен. Аз можех да му се извиня. Нямам проблем да кажа на някой, че съжалявам, че съм сгрешил.

Те са се събрали, говорили са, той си е събрал багажа и си е тръгнал. Аз два дни не бях добре, имаше вирус по морето и се вслушах в съветите на лекаря ни да не се доближавам до момчетата. За да не ги загубим тях за няколко дни с обезводняване и температура. Нямах комуникация с тях вечерта, а някой може и да е искал да говори с мен. Това е позицията ми за случилото се.

Не е до напрежение. Няма да ви казвам колко търпим треньорите. Изпускаш си нервите понякога. Защо се стига дотам? Може ли да няма напрежение в отбор? Ние сме там и искаме да направим добро класиране. Чувства се, че има неща, които не вървят. Контузии… искахме да викаме поп в един момент. Въпреки всичко сме там. Има мъжки взаимотношения в един отбор. Не може да няма конфликти.”

А каква е обстановката в отбора дни преди началото на Световното?

“20 човека сме, 10 от тях не искат да правят нещо. Треньорът трябва да ги ръчка, не всичко им харесва. Не са ми приятелки и любовници да им казвам това, което не им харесва. Това го виждаш най-често в България напоследък: глезотия и претенции. Вие имате ли представа какви треньори има? Работил съм с американци. Там комуникацията е била: Yes, coach. Come on. Такава ни е работата. Не сме на детски лагер. Играхме си на кофички, няма да си играем вече на кофички, някой се разсърдил.”

Той потвърди, че в момента Владислав Иванов няма алтернатива, поради което липсата му ще се усети.

“Проблемът на Владо е в характера. Разликата с Теди (Теодор Салпаров, бел. ред.) не е техническа, а понякога е присъствието. Като влезе с киселата физиономия вътре и я предава и на останалите. “Трябва ли да вляза пак… “ Умиращият лебед. Това трябваше да промени. Ние сме го коментирали с него. Пак казвам, никога не съм имал пререкания с него. Били сме внимателни с него, защото знаем, че е обидчив. В спорта много-много демокрация не трябва да има. Вкараме ли демокрация в спорта, резултат няма да има още 300 години.”

Треньорът продължи да отговаря “напоително” и емоционално, като на моменти влизаше в леки диалози с журналистите. Брифингът вървеше хаотично - с връщане към една и съща тема, най-често за езика в един спортен отбор и обидите на прословутата случка.

“Ами ако чуете сърбите? Там “майката” е на всяка втора дума. Като автомат и никой не се обижда. А в Русия? “Твою мать”. На всяка втора дума. Да се разсърдим и да се оплачем ли?!"

Константинов се поинтересува “къде в Нова телевизия е отишъл Влади, в кое предаване и емисия"? Когато му беше отговорено, той рече с иронична усмивка следното:

По-добре да беше отишъл в "Съдебен спор". Щяха да реват, едни сълзи една драма по обед… За "Съдебен спор" е темата."

Има ли път назад за Владислав Иванов въпреки всичко?

“Той е нужен състезател. Има шанс. Аз обичам мъжките неща. То няма какво да се изглаждат отношенията ни. Теглили сме си една майна и това е, какво толкова! Дали съм налитал на бой? Глупости! На бой ще налитам… Това, че “палим” не означава, че ще се бием. Играчите в един отбор трябва да разберат че така стоят нещата и треньорът държи на тези неща. Ако не искат и считат, че не са правилни, да не идват. Това е моментна реакция, моя реакция на негова фатална грешка. Това е официален мач. Не го приемам. Не искам извинение. Не приемам и не мога да си представя, че ще откажеш да влезеш в игра. 30 години волейбол съм играл, 20 от тях в национални отбори - такова нещо не съм виждал.

Стефан Чолаков (мениджърът на отбора, бел. ред.) два пъти е разговарял с него, целият отбор е разговарял с него… Срок не сме поставяли. Повикахме заместник: Петър Каракашев тренира с отбора във Варна. Но Владо е по-добрият. Понякога това обаче не стига, трябва характер."

Константинов припомни за скандала в лагера на хърватите на Световното по футбол в Русия. След първия мач бе освободен Никола Калинич, тъй като отказа да влезе като смяна.

Какви са шансовете на отбора за Световното и как върви подготовката?

“Според мен момчетата се стараят. Имаме проблеми, но ще се опитат да дадат максимума, хората ще ги аплодират. Искам бойци вътре. Иначе не сме отбор с качества, който на полусъединител да печели. Трябва за всеки гейм, мач и точка да се борим. Няма да ни стигне друго. Те трябва да са бойци, биткаджии, да се борят...

Принципно във всеки мач имам по един-двама сърдити. Не може да се допусне това нещо. Не с мен, с който да било. Аз “паля”, но не съм злопаметен. Пропуснал съм един милион неща покрай ушите си. Над тия неща съм.”

"Напреженито е част от спорта. Това ни държи живи, затова работим, за тази тръпка. Ако ти стане безразлично, сменяй професията. Не съм бил в отбор, който да няма недоволни от нещо. Най-често от треньора. На подготовката в Белмекен имаше много мрънкане. Натежава им и аз ги разбирам. Някои се притесняват. Уплашиха се като се контузи Боян Йорданов - да не се случи и на тях и да не могат да играят за клубовете си. Аз ги разбирам.

Според мен един отбор трябва да си извърви пътя. Тези моменти са за характери, да минеш през тежкото, заедно да минем. Да извървим път. Тогава ставаме повече отбор”, завърши Пламен Константинов.