Първият в Русия блогър, осъден за екстремизъм по член от руския Наказателен кодекс, ще получи 5000 евро заради нарушено право на свободата на изразяване. 

Сава Терентиев, който напусна Русия през 2011 г., след като получи политическо убежище в Естония заедно с жена си и сина си, беше осъден на година условно през 2008 г. от съда в сибирския град Сиктивкар (столица на Коми) заради свои изказвания и коментари в интернет. Те бяха доста негативни по отношение на дейността на руската милиция, а в някои от тях се предлагаше да бъдат изгорени живи служителите на реда, като в Освиенцим. 

Компенсацията, присъдена от Европейския съд по правата на човека (ЕСПЧ), е за направените от него съдебни разходи, но съдът не е удовлетворил искането да му бъдат присъдени 3500 евро за морални вреди.

Терентиев, музикант по професия, е съден, защото в блога на свой приятел написал коментар, който гласял, че като първа стъпка към изчистване на обществото ще бъде добре на централния площад на Сиктивкар "ежедневно, дори по-добре два пъти на ден, да се изгаря по едно грешно ченге".

"В качестве первого шага к очищению общества от ментовско-гопотской* грязи было бы хорошо на главной площади Сыктывкара ежедневно, а лучше дважды в сутки сжигать по неверному менту".

Преди седмица стана известно, че руското Министерство на цифровизацията, транспорта и масовите комуникации подкрепя законопроекта на депутатите от Думата Сергей Шаргунов и Алексей Журавльов за декриминализация на екстремистките изказвания, лайкове и репостване в социалните мрежи.

През юли ЕСПЧ видя нарушение на правото на изразяване на мнение в делата на активистките от Pussy Riot, осъдени за пънк-молебена в храма "Христос Спасител". Участничките в групата, които излежаха присъдите си в колония, получават компенсация от 30 000 евро.

*гопник - В съвременния руски сленг означава уличен хулиган, обирджия, но също и млад, в повечето случаи слабообразован човек, често агресивен.