Бившият президент на Полша и лидер на профсъюза "Солидарност" Лех Валенса предложи украинския режисьор Олег Сенцов, който е в руски затвор, да бъде награден с Нобелова награда за мир. Валенса има право да издигне кандидатурата му, защото е носител на този приз, съобщи Нюз.ру.

"Предлагам Олег Сенцов за Нобелова награда за мир", написа в специално изявление Лех Валенса. Сенцов въплащава онези идеали, които са ме ръководили и мен самия в борбата за мирно бъдеще, добави Валенса и подчерта, че режисьорът мирно се е противополставял на анексирането от Русия на Крим."

Валенса отбелязва, че Сенцов се е обърнал към руснаците с призив да се научат да се борят. 

"Страхът е най-основният, най-страшният грях на Земята. Предателството е особена форма на страх", бе заявил Сенцов, цитиран от радио "Свобода"

Украинският режисьор се обявява за освобождаването на всички политзатворници в руските затвори, а не търси свобода само за себе си, изтъква Валенса.

Олег Сенцов.

Бившият полски президент обръща внимание и на факта, че Сенцов е бил осъден по изфабрикувани доказателства,  главният свидетел се отказал от показанията си по време на процеса и обявил, че ги е дал на разследващите след оказан натиск.

През август 2015 година окръжният съд в Ростов на Дон призна Сенцов за виновен в организиране на терористични акции и го осъди на 20 години строг режим в затвора. По същото дело бе осъден и Александър Колченко, на когото присъдиха 10 години зад решетките. Двамата са обвинени, че скоро след анексирането на Крим през 2014 година са подпалили офиси на управляващата руска партия "Единна Русия" и на "Руската община" в Симферопол.

Сенцов и Колченко твърдят, че процесът срещу тях е скалъпен и изцяло политически. Режисьорът обяви, че след ареста е бил бит от руски полицаи, които са го притискали да си признае "деянията".

От 14 май 2018 година Олег Сенцов гладува в колонията "Бялата мечка". Той настоява да бъдат пуснати на свобода 64 политически затворници. Състоянието му се влошава с всеки изминал ден. Но той обяви, че ще стачкува до своя край.

На 15 август бяха отхвърлени две молби за помилването му - едната от майката на режисьора, а другата от архиепископа на Симферопол.