"Никаква пощада" и "дотам, докъдето е вината, дотам ще се носи отговорността". Порцията закани при евентуалното откриване на длъжностни лица, които не са си свършили работата и това е довело до трагичния инцидент край Своге, дойде очаквано от премиера Бойко Борисов в началото на правителственото заседание днес. 

В катастрофата на 24 август загинаха 17 души, а от двайсетината ранени няколко още са с опасност за живота.

Министър-председателят използва присъствието на медиите за протоколни снимки в началото на министерската сбирка, за да изрази съболезнованията си към близките на загиналите. И да благодари на министрите, които според него са си свършили работата - споменат бе министърът на здравеопазването. 

После продължи: 

"Пощада няма да има за никого. Много ясно са отрегулирани процесите в държавата. Конкурси, строителен контрол, приемателни протоколи. Всяко лице, което не си е свършило работата, ще понесе отговорност – и съдебна, и политическа."

За разлика от съпартийците си от ГЕРБ, които реагираха остро на призива на БСП за оставка на правителството заради катастрофата, Бойко Борисов призова опозицията за търпение. 

"Въпрос на дни е да излязат експертизите. Прокуратурата работи. Моля опозицията да почака. Мога да ги уверя, че както винаги никого не сме пожалили. Дотам, докъдето е вината, дотам ще се понесе отговорността", заяви премиерът.

От БСП вчера поискаха оставката му заради разкрития, че ремонтът на отсечката от пътя, на която се случи катастрофата с автобус, е бил некачествен. Признание, че в асфалта са използвани недопустими материали, по-късно направи и министърът на регионалното развитие Николай Нанков.

Социалистите припомниха, че обществената поръчка и договорът с "Трейс Своге" ДЗЗД са от времето на първия кабинет "Борисов". От ГЕРБ контрираха, че самите ремонти са извършвани при управлението на кабинета "Орешарски". Фактите говорят, че ремонтът на пътя е приет без забележки от институциите по време на втория мандат на ГЕРБ - през декември 2016 г., макар да е бил пуснат в експлоатация две години по-рано.

Коментар на поисканата от "Демократична България" оставка и на транспортния министър Ивайло Московски заради това, че обещавал, но не въвеждал задължително ползване на колани в автобусите, нямаше.

По-късно в Министерски съвет вицепремиерът Томислав Дончев обяви, че ще се създава нов държавен орган, който да контролира и прави политики за повишаване сигурността на пътя. Бъдещата институция ще включва в себе си всички служби, отговорни за безопасността по пътищата на страната, уточни Дончев след поредна среща при премиера на тема пътна безопасност.

Министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков се закани с тотални проверки, които прокуратурата вече прави на отделните фирми, участници в обединението "Трейс Своге", извършило рехабилитацията на пътя:

"Вчера споменах, че участници в процеса с този случай не са един или двама. Трябва да бъдат проверени не само строителните фирми, участващи в консорциума, но и надзорници и, разбира се, резидент инженерът. Споменах вчера, че ще направим и доста сериозен мониторинг, да речем паспортизация на пътищата в България. Предвиждаме и крути мерки, които ще обявим следващите дни. Няма да се спрем на една или две фирми, защото не е важно коя е фирмата".