Сенаторът от Аризона сам е планирал преди смъртта си своето погребение. Той е избрал руския дисидент Владимир Кара-Мурза за един от гостите, който да носи ковчега му пред катедралата във Вашингтон в събота.

Сред другите посочени от републиканеца Маккейн са бившият вицепрезидент Джо Байдън и бившият сенатор Ръс Фейнголд, и двамата демократи. Очакват се още бившият военен министър Уилям Коен и актьорът Уорън Бийти.

Изборът на Кара-Мурза, който на два пъти бе отравян, е последното послание на Маккейн към Путин.

През април общ приятел донесъл на Кара-Мурза лично съобщение от Маккейн. Девет месеца по-рано сенаторът е получил диагнозата рак на мозъка. Въпросът бил:

Искам да носиш ковчега ми. Ще приемеш ли?

„Останах безмълвен и съкрушен, едвам не заплаках в този момент“, казва Кара-Мурза пред „Политико“.

Казах „да“, разбира се, и че това е най-разтърсващата чест, за която човек може да помисли.

В понеделник Кара-Мурза написа във „Вашингтон пост“ за смъртта на Маккейн:

Всички знаехме, че този ден идва, но се надявахме да не е скоро. Той бе истински лидер и скъп приятел. Познанството ми с него ще остане сред най-големите дарове в моя живот.

Кара-Мурза е на 36 г. и живее и във Вашингтон, и в Москва. Той е зам.-председател на движението „Открита Русия“. Също е председател на Фондацията за свобода „Борис Немцов“, учредена след убийството на опозиционера през 2015 г. пред стените на Кремъл.

Според „Политико“ Маккейн има решаваща роля за превръщането на Кара-Мурза в основен трън в петата на Путин.

Владимир е смел и неуморен защитник на свободата и демокрацията в Русия. И, както се случва с други критици на Путин, той бе отровен“, казва за него Маккейн преди време.

Маккейн и Кара-Мурза имат заслуги и за приемането на "Закона Магнитски", който санкционира замесени в корупция и насилие авторитарни политици.

През 2017 г. Кара-Мурза помага на Маккейн и други конгресмени да приемат закон, според който част от Уисконсин авеню пред посолството на Русия да носи името „Площад Борис Немцов“.