Как лидерът на Чечения Рамзан Кадиров може да дестабилизира Русия. Това е заглавието на материал на кореспондентката на "Файненшъл таймс" Катрин Хиле. 

"Бившият чеченски боец, който ръководи републиката като свое собствено царство, отговаря само пред Путин. Въпреки че се нарича руски патриот, Кадиров смята, че е длъжен да бъде верен само на Путин", пише Хиле.

"Той слуша само Путин", казва и Джамбулат Умаров, министър на информацията в чеченското правителство. Като Хиле уточнява, че тук Умаров с жест дава да се разбере, че говори за Кадиров.

Руската конституция ограничава пребиваването на Путин на президентския пост до два мандата поред, вторият изтича през 2024 г.

Николай Петров, политически анализатор от Москва, коментира: "Има неопределеност за това какво ще стане след 2024 г. и тя създава опасност от междуособни борби. А при всяка битка за власт Кадиров става опасен".

"Файненшъл таймс" пише още: "Някои руски наблюдатели предполагат, че Кадиров, който има верни последователи не само в Чечения, но и в други части на Русия, може да поиска от Москва по-голяма автономия, след като Путин вече не е на власт. Според други опитът на който е да е приемник на Путин да осигури спазването на руското законодателство в Чечения може да стане само след още един кървав конфликт". 

"По време на чеченските войни Чечения беше по-интегрирана с Русия отколкото е днес", твърди Ахмед Закаев, който изданието представя като "бивш викокопоставен представител на Чечения, който сега живее в изгнание във Великобритания".

"Файненшъл таймс" цитира и мнението на бивш високопоставен кремълски чиновник: "В Чечения армията не е армия, полицията не е полиция. В спецслужбите много хора ненавиждат Кадиров за това и напълно е възможно да пробват да разрушат този модел, ако им се предостави възможност. Когато Путин си отиде, това ще бъде опасен момент".

"Квазитоталитарното управление, което имаме сега там, няма алтернатива. Всеки опит за демократизация отново ще доведе до кръвопролития", добавя той.

"Към момента Москва продължава да субсидира режима на Кадиров с големи финансови инжекции", пише изданието. Според бившия кремълски кадър това е "нашата компенсация за мира", като по-добрият живот и икономическата стабилност по думите му били предпоставка за съхранение на спокойствието.

Не на това мнение е обаче Закаев, който иска незавимимост на Чечения. 

Изданието отбелязва, че според много анализатори Путин ще си създаде пост, който ще му позволи да запази влиянето си над който и да стане негов приемник като президент. "Но дори и тези маневри могат да нарушат путинския модел на управление на Чечения", се казва в статията.

"Една от основните опасности е някой високопоставен кадър на спецслужбите да се опита да се възползва от предоставена възможност да се отърве от Кадиров - да се съхрани модела, но да се замени основният в него. Другият риск е сам Кадиров да направи нещо, ако престане да бъде сигурен, че Путин го поддържа", смята бивш член на службите за сигурност.