Над 80 процента от участниците в онлайн-допитването са се обявили против местенето на стрелките, съобщиха агенция ДПА и германската телевизия АРД още преди официалното оповестяване на резултатите. И двете медии се позовават на добре информирани източници от Брюксел.

В анкетата са се включили общо 4,6 милиона души, което я прави най-успешната в историята на ЕС. В тази връзка АРД припомня, че досега в онлайн-допитвания на ЕК са участвали най-много 500 хиляди души. Две трети от всички гласували са от Германия, което обаче не омаловажава крайния резултат, тъй като около 1,6 милиона участници в анкетата идват все пак от други страни-членки на ЕС.

В бъдеще само лятно часово време?

Сега на ход е Европейската комисия. И по всичко личи, че тя ще се съобрази с мнението на европейските граждани. Още този четвъртък еврокомисарката Виолета Булц, в чийто ресор попада темата за смяната на времето, ще представи проект за промени на съответните разпоредби, съобщава АРД, позовавайки се на източници от Еврокомисията.

В допитването участниците можеха да посочат и кое часово време предпочитат - лятното или зимното. Повечето са избрали лятното часово време, но от ЕК вече съобщиха, че няма да взимат страна по този въпрос. Комисията ще остави това решение на отделните страни-членки, независимо от факта, че така много съседни държави може да се окажат в различни часови зони. Такъв е и сега случаят с Португалия, Испания, Финландия и Швеция, а във Великобритания часовниците открай време вървят различно от тези в повечето други страни от ЕС, където има общо три часови зони.

Отдавна се спори дали изобщо има смисъл от вечното местене на стрелките. През февруари тази година в дебата се намеси и Европейският парламент, който призова Еврокомисията да проучи предимствата и недостатъците и евентуално да отмени съответната разпоредба. Евродепутатите се позоваха включително на изследвания, според които преминаването от зимно към лятно часово време и обратното е свързано с негативни последици за здравето на човека. В резултат Еврокомисията инициира онлайн-допитването, което продължи от началото на юли до средата на август.

Откога местим стрелките?

От 1996 година насам всички страни в ЕС местят стрелките на часовника: в последната неделя на март с един час напред и с един час назад в последната неделя на октомври. В Германия лятното часово време (в сегашната му форма) е въведено през 1980 година с цел да се пести енергия. Другаде в Европа въвеждат лятното време още през Първата и Втората световна война или пък по време на петролната криза през 1970-те години. В България лятното часово време се въвежда за първи път през 1979 година.

Дойче веле.