„Той е жив! Абсурдните теории на конспирацията по адрес на Джон Маккейн”, е озаглавена публикацията на Александра Крафт в сп. “Щерн”. В подзаглавие авторката посочва един от абсурдите – Маккейн не се бил споминал. Кончината му била инсценирана, за да работи тайно за Хилъри Клинтън.

Предлагаме ви публикацията.

Когато в понеделник американските знамена във Вашингтон отново бяха вдигнати, преди да изтече протоколният срок за траур, за мнозина това беше недвусмислен знак: сенаторът Джон Маккейн не е мъртъв. Не, той е жив! И ако все пак се е споминал, причината не е била рак, а самоубийство.

Защо? Как така? Поради какво? От дни в интернет се въртят теории на конспирацията. Дори и когато една е по-налудничава от друга, всички попадат на плодородна почва. Участват дори политици републиканци.

“Джон Маккейн не е болен, той само иска да ми навреди”, твърди Кели Уорд.

Крайно консервативната дясна поддръжничка на Тръмп напира да стане сенаторка от Аризона на мястото на Маккейн.

Кели Уорд. Снимка Уикипедия

Когато семейството на сенатора миналия петък обяви, че 81-годишният политик, който страдаше от агресивен мозъчен тумор, е прекратил лечението си, тази жена направи опит да извлече дивиденти от вестта. Съвсем сериозно тя твърдеше, че съобщението е било направено единствено за да се навреди на кампанията й – да се отвлече вниманието от собствената й личност. При всяко нейно последващо изказване тя беше категорична в убеждението си, че Маккейн изобщо не бил тежко болен.

По време на изборите за сенатори през 2016 г. в Аризона тя беше сразена от Маккейн. Часове преди да бъде съобщено за кончината му, тя се извини – вината не била нейна, а на медиите, които погрешно били изтълкували казаното от нея.

През 2018 г. някои в САЩ загубиха разсъдъка си. Привърженици на Тръмп разпространяват налудничави идеи, когато става въпрос за смъртта на сенатора Маккейн. Примерно една групировка твърди, че Маккейн не бил покосен от рак, а се е самоубил, посочвайки абсурдна причина: така републиканецът искал да предотврати изпращането му във военния затвор в Гуантанамо, тъй като от години тайно подкрепял терористичната организация “Даеш” ("Ислямска държава"). Предстоял и съдебен процес и Маккейн трябвало да отговаря пред военен съд. От седмици той бил длъжен да носи електронни белезници на нозете си. Прикривал ги под шина. Да, действително Маккейн беше с шиниран крак по време на сватбата на дъщеря си, една от последните му публични прояви, но  наскоро беше получил разкъсване на ахилесовото сухожилие. Все едно, истината само смущава. На една от най-изявените платформи за теории на конспирацията малко след смъртта на Маккейн можеше да се прочете цинизъм:

“Самоубийствен уикенд.”

Има и такива, които не вярват, че е страдал от рак, нито че се е самоубил.

“Маккейн е жив”, може да се прочете в туитър, фейсбук и другаде.

Смъртта му била инсценирана с единствената цел отявленият критик на Тръмп да потъне в неизвестност. В нелегалност той възнамерявал да работи в полза на Хилъри Клинтън. Отявлени консерватори и привърженици на теорията на конспирациите вярват, че в действителност САЩ са управлявани от правителство в сянка, сформирано от тайните служби, банки и военнопромишления комплекс.

Как би реагирал Маккейн на цялото това безсмислие? Естествено никак. Той беше известен с прямотата си. В клип, гледан от милиони, се вижда как по време на президентската предизборна битка през 2008 г. Маккейн отнема микрофона на жена и я опровергава. Пред камера тя твърди, че противникът му, кандидатът за президент Барак Обама, бил арабин. Част от публиката го освирква.

Маккейн остро критикува и съпартийци заради твърденията им, че самолети тайно разпръсквали биологични съставки, за да превърнат американците в послушковци.

Може би точно заради това, че Маккейн носеше критичен дух, още приживе беше мишена на луди спекулации. Примерно години наред се твърдеше, че е бил агент на тогавашния комунистически Северен Виетнам. (Истината е, че по време на войната на САЩ срещу Северен Виетнам самолетът на военния пилот Маккейн беше свален, а той прекара 5 години и половина в затвор и е бил подлаган на нечовешки мъчения - бел. ред.)

Като агент на Северен Виетнам Маккейн умишлено е загубил президентските избори през 2008 г. срещу Барак Обама. Така да се каже, за да отвори пътя към социализма в САЩ. Не е само това. Маккейн редовно се срещал в Сирия с лидери на ислямистката терористична организация “Даеш” и носел лична отговорност за обезглавяването на заложници. Естествено точно Маккейн стоял зад разследването на връзките на Доналд Тръмп с Русия, водено от специалния разследващ прокурор Робърт Мълър. Разследването, наречено от Тръмп “лов на вещици”, било идея единствено на Маккейн.

Такава е вълната, на която е настроена Америка през 2018 г. Начело е президентът на САЩ. През миналата седмица той разговаря в Белия дом с Лайънъл Леброн, дори накрая се снима с него. Леброн е радиоводещ, който смята, че правителството на САЩ стои зад терористичните атаки срещу Световния търговски център през 2001 г. Леброн е сред онези, които стоят зад налудничавите теории на конспирацията относно кончината на Маккейн.

Джон Маккейн ще липсва на САЩ и на света. Човек, който поне се опита да се възправи срещу безумието.