Държавата трябва да определи някаква форма на гаранция, ако иска да реализира проекта за АЕЦ "Белене". Това стана ясно от изявление по БНР днес на изпълнителния секретар на БУЛАТОМ Станислав Георгиев.

За това, че няма централа по света, която да е била реализирана без подобна държавна гаранция, заявиха преди време и от руската държавна компания "Росатом", които традиционно проявяват интерес към строителството на Втора атомна у нас. 

Според Георгиев броят на желаещите да участват в тръжната процедура за избор на инвеститор за АЕЦ "Белене" ще бъде сведен до минимум, ако в нея остане изискването да няма държавна помощ за проекта. Основното, за да има желаещи да финансират централата, е да се определи формата, под която държавата може да подпомогне проекта, посочи той.

"Има доста начини да се получи някаква форма на държавна гаранция. Например, чу се, че представителите на CNNC са посочили, че ако те започнат при тези условия да финансират строителството на АЕЦ "Белене", ще поискат в бъдещия договор да бъде записано, че ако някое бъдещо правителство на България реши да прекрати договора, след като компанията е започнала да изпълнява задълженията си по него, те ще си поискат обратно парите, които са изразходили до въпросния момент. Това е една форма на държавна гаранция", заяви изпълнителният секретар на БУЛАТОМ.

Георгиев посочи, че признаването или непризнаването на инвестираните до момента средства от българска страна в проекта е дискусионен въпрос: "Най-вероятно по тази тема ще се изкажат бъдещите участници във втората задача, която трябва да изпълни Министерството на енергетиката (МЕ), а именно подготовката на тръжната процедура за финансиране".

По данни на МЕ, България е инвестирала до момента около 3 милиарда лева - за оборудване и активи, в несбъднатата Втора атомна и именно чрез тези инвестиции ще влезе в едно бъдещо съвместно дружество за реализацията на АЕЦ "Белене". 

Проектът за "Белене" беше рестартиран отново с решение на 44-ото народно събрание. В условията за това е записано, че АЕЦ "Белене" може да се изгради само на пазарен принцип от стратегически инвеститор и без каквито и да било държавни гаранции - без дългосрочни договори за задължително изкупуване на произведената електроенергия, без договори за разлика,  без преференциални цени, без корпоративни гаранции при заеми.

Парламентът възложи на министъра на енергетиката Теменужка Петкова да възобнови действията по търсене на възможности за изграждане на АЕЦ "Белене". До 31 октомври трябва да е разработена процедурата за избор на стратегически инвеститор и да са предложени съответните модели и възможности за структурирането на проекта.