Руската държавна компания "Газпром" е построила 80% от общия маршрут на газопровода "Турски поток". Това съобщи президентът на "Газпром" Алексей Милер на съвещание чрез конферентна връзка, посветено на Деня на работниците в петролната и газова промишленост.

"Продължава изпълнението на най-важните експортни проекти на "Газпром" на европейско равнище. Подготвителните работи за полагането на тръбите на газопровода "Северен поток-2" в териториалните води на Германия, в района на Любмин са в ход. Строителството на газопровода "Турски поток" върви, като по двете линии са положени 1500 километра тръби или около 80 на сто от общата дължина на тръбопровода", каза Милер, цитиран от ТАСС.

"Газпром" започна строителството на морския участък от газопровода "Турски поток" през май 2017 г. Морският участък ще мине по дъното на Черно море до турското крайбрежие и ще бъде дълъг 930 километра. По-нататък ще бъде изградена сухопътната транзитна (втората - б.р.) линия до границата с Турция с дължина 180 километра. 

Първата линия ще е предназначена за турския пазар, а втората за снабдяване с газ на Южна и Югоизточна Европа. Мощността на всяка линия е 15.75 млрд. куб. метра газ годишно. Планира се доставките на газ да започнат в края на 2019 г.

До края на 2018 г. "Газпром" ще завърши основните работи по полагането на газопровода "Силата на Сибир" за доставка на руски газ за Китай, допълни Милер. 

България се надява втората тръба на "Турски поток" да се отклони към нейна територия. За целта обаче Европейската комисия трябва да даде гаранции, а проектът трябва да отговаря на изискванията на Третия енергиен пакет на ЕС. 

На 12 юни премиерът Бойко Борисов заяви след среща с турския премиер Бинали Йълдъръм в Измир:

"Много сме напред и с идването на 16-17 млрд. куб. м природен газ през "Турски поток". Проблемът сега е как този газ да бъде транзитиран към Европа, обясни Бойко Борисов. Заедно работим с ЕК как да става това. Имаме уверенията от Турция и Русия, че ако намерим с ЕК допустима формула ще транспортираме газа до Сърбия, Унгария, Австрия, Албания. Разбрали сме се газът да мине през България, оттук нататък нашето домашно е да кажем как и още преговаряме с Европейската комисия".