Временният шеф на Националния филмов център (НФЦ) Георги Чолаков извърши нов подвиг в лютата си битка с 22-годишната Росица Караджова, която го уличи в конфликт на интереси и куп нарушения на правилата при последната сесия на художествената комисия за игрално кино. Росица заведе жалби и дело в Административен съд, а Чолаков реагира с пресконференция, на която се опита да се рови в личния ѝ живот, заобикаляйки истинския проблем - нарушенията. 

Сега, за да я отстрани от евентуално ново кандидатстване с проект за филм, той издаде обширна заповед, според която Росица не може да бъде продуцент, който иска държавна субсидия. Заповедта №75 е от 30 юли и се появи тихомълком в сайта на НФЦ, сякаш да затвърди убеждението на прогресивната общественост, че Чолаков води битка на живот и смърт. За да не бъдем голословни, ще цитираме някои прелюбопитни изречения от въпросната №75.

Според нея "за държавна субсидия може да кандидатства само продуцент, който е реализирал най-малко:

- един пълнометражен игрален филм, разпространен на екран или селектиран на Националния фестивал “Златна роза” или международен кинофестивал;
или
- четири късометражни игрални филма с осъществени продажби на телевизионни канали или селектирани на националния фестивал “Златна роза” или на международен кинофестивал;
или
- четири късометражни анимационни филма с осъществени продажби на телевизионни канали или селектирани на националния фестивал “Златен ритон”или на международен кинофестивал;
или
- четири късометражни документални филма с осъществени продажби на телевизионни канали или селектирани на националния фестивал “Златен ритон”или на международен кинофестивал;
или 
- най-малко два късометражни филма, получили награда на журито на националните фестивали “Златна роза” или “Златен ритон” или на международни кинофестивали."

Сами разбирате, че Росица Караджова няма как да има такава продуцентска биография, дори само поради факта, че е на 22 години. Но да оставим настрана Росица. Тази странна заповед всъщност удря всеки, който иска да стане продуцент оттук нататък. В държава с кинопазар като българския колко са хората, които могат да направят изцяло с частна инвестиция игрален филм? Или 4 късометражни? Или 4 документални? Че и да ги изкарат на екран, че и да спечелят награди, за да бъдат допуснати да кандидатстват за държавни пари!

Най-просто казано, според славната чолакова №75 в България държавна субсидия може да иска само продуцент, вече получавал държавна субсидия като продуцент. Колко са тези хора? Колкото и да са. По този начин Георги Чолаков ограничава кръга на "посветените" в правене на българско кино до колегите си от продуцентската гилдия (пардон, той вече не бил продуцент, а държавен чиновник - нищо, че бе изловен да си върши старите дела и като такъв). Кой, смятате, ще бъде най-доволен от тази заповед и ще подкрепи Чолаков в борбата му срещу "навлеците" в българското кино като Росица и други млади амбициозни хора?

Заповедта №75, която цели единствено да запази статуквото (даже нещо повече - да го стагнира допълнително и да докаже на "навлеците", че не са желани в елитния клуб), всъщност е правен нонсенс. Защото съществува нещо, наречено Закон за филмовата индустрия, в чийто Чл. 29. (1) изрично е записано: За подпомагане по чл. 28 може да кандидатства само продуцент, който е вписан в регистъра по чл. 19, ал. 1 и няма просрочени задължения към агенцията и/или просрочени публични задължения към държавата.

Никъде не пише колко филма и какви награди трябва да има кандидатстващият продуцент. Някак си не вярваме, че именно един директор на НФЦ може да се плъзне покрай закона и да измисли възпиращи правила. Да не говорим, че Георги Чолаков е изпълняващ длъжността, а не титулярен директор - той е назначен временно, до провеждане на конкурса за титуляр. 

Защо още не е обявен конкурс и дори не се чува за такъв, е друг въпрос. Но я си представете  служебният премиер Георги Близнашки да издаде постановление, в което се казва изрично, че от следващата година право да получават европейски субсидии имат само фирмите, които досега са получавали европейски субсидии. Спокойно може да се оправдае с мотиви от сорта "те имат опит, знаят как, няма да се изложат". Но някак си не ни изглежда правдоподобно служебният премиер  да направи подобна дивотия. За разлика от "служебния" директор на НФЦ.

В случая, разбира се, има вариант - Росица да потърси за сценария си друг продуцент. Откъде?... Ами да, точно оттам - от "елитния клуб". Познайте дали някой ще ѝ подаде ръка....

За да не си мислите, че №75 е единствената интересна заповед на Георги Чолаков, ще цитираме и част от нейната посестрима №55 от 03. 06. 2014 г., отнасяща се за извънредна конкурсна сесия на 29 септември 2014 г.:

"1.2. продуцентите на проектите трябва имат реализирани не по-малко от четири късометражни или един пълнометражен филм"

Без значение коя заповед е първа по време, и двете значат едно и също - да плеснем младите и независимите през ръцете, за да си знаят мястото. С какво право един изпълняващ длъжността издава подобни заобикалящи закона наредби, е въпрос към министъра на културата. Докога ще ги издава - въпрос към същия. 

Както биха се изразили на жаргон наборите на г-ца Караджова, г-н Георги Чолаков се е вкарал в такъв филм, че не може да му измисли финала. Всъщност нещата са прости: българското филмопроизводство (както и цялата държава) се нуждае от рестарт. С нови лица и нови правила. Дори за правилата не сме толкова категорични - те съществуват, сравнително добри са, само че се нарушават безогледно.

А когато се нарушават, не само Росица Караджова, а и всеки български гражданин има право да ги обжалва по надлежния ред. Съдебните дела отнемат време. През това време никой от спечелилите субсидия не може да разполага с нея. Не е ли по-логично т. нар. кинаджии, които държат на справедливостта и собственото си достойнство (изключвам тези, които са на яслата от години, на тях си им е добре така), да се взрат по-внимателно в проблема и да преценят трезво кой е той - Росица или статуквото. И да не чакат нещата да се разрешат от само себе си.

По-късно във вторник министърът на културата Мартин Иванов на пресконференция съобщи, че смята още днес да подпише документите за обявяване на конкурс за избор на директор на Изпълнителна агенция „Национален филмов център”.