Авторът на скандалното обвинение срещу папа Франциск за прикриване на сексуални посегателства вчера наруши мълчанието си и отрече да е действал от желание за отмъщение или гняв, а неговите твърдения продължават да разделят католическата църква, и без това поляризирана заради реформаторския дневен ред на папа Франциск. Това се казва в статия на Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

Макар че скандалите, изтичането на информация или заговорите не са чужди на Ватикана, обвиненията на архиепископ Карло Мария Вигано отслабиха позициите на папата, вече критикуван за слабото си справяне със случаите на сексуален тормоз, и разпалиха отдавна тлеещата идеологическа битка между десница и левица за душата на католическата църква.

Вигано заяви пред италиански журналист, че е спокоен и в мир със себе си след публикуването на своята пълна с обвинения декларация, макар и наскърбен от последвалите опити да се поставят под съмнение мотивите му.

"Заговорих, защото покварата вече е стигнала до върха на църковната йерархия", каза Вигано.

За консерваторите в църквата 11-страничният манифест на Вигано, публикуван в края на миналата седмица, е смело разобличаване на покварата и прикриването на сексуалните посегателства. За реформаторите, които подкрепят Франциск, това е жлъчно словоизлияние на един архиепископ хомофоб, озлобен, че така и не е успял да получи червената кардиналска шапка, за която толкова е копнеел.

И двете страни обаче са съгласни, че обвиненията на Вигано изискват отговор, предвид факта, че като бивш главен дипломат на Ватикана в САЩ той е бил в позиция да разполага с определена информация. Решението на Франциск да бави отговора - "Няма да кажа и дума за това", заяви той в неделя, нито помогна на каузата му, нито задоволи вярващите.

"Наистина мисля, че това е криза на доверието и авторитета, която реално се доближава до лутеранската реформация в началото на 16 век", каза Кристофър Белито, църковен историк в университета Кийн в Ню Джърси. "Това е като в брака: когато доверието е поставено под съмнение, човек може и да продължи напред, но вече не е същото", поясни той.

В писмото си Вигано обвини дълъг списък от служители на САЩ и Ватикана - включително папа Бенедикт Шестнайсети и папа Франциск, че са прикривали бившия кардинал Тиодор Маккарик, бивш архиепископ на Вашингтон, чиято склонност да спи със семинаристи очевидно е била публична тайна в някои църковни кръгове повече от десетилетие.

Миналия месец Франциск лиши Маккарик от кардиналския сан и му наложи доживотно покаяние и молитви, след като вътрешно разследване на американската църква потвърди достоверността на твърдението, че през 70-те години е опипвал дякон тийнейджър.

Дотогава единствените обвинения срещу Маккарик бяха, че е спял с пълнолетни семинаристи - явна злоупотреба с власт, която може би тихомълком е била толерирана във времената преди # MeToo, но сега вече не минава без последствия.

Вигано заяви, че е информирал Франциск за историята на Маккарик със семинаристи по време на среща на 23 юни 2013 г., и обвини папата, че си е затварял очите и практически е реабилитирал Маккарик от наказанията, наложени според него от Бенедикт през 2009 и 2010 г.

Има предостатъчно доказателства обаче, че санкциите, ако съществуват, никога не са били приведени в действие напълно, тъй като през онези години Маккарик е пътувал много като представител на църквата и е участвал в официални църковни прояви, включително редом с Вигано, който е отговарял за прилагането на санкциите.

Вигано настоя, че Франциск трябва да се оттегли, имайки предвид избухването на скандала с Маккарик в САЩ и поредица от други гей сексуални посегателства и случаи на прикриване в църквата в Чили, Хондурас и Австралия, в които бяха замесени няколко от висшите съветници на Франциск.

Според Масимо Франко, журналист от водещия италиански всекидневник "Кориере дела сера", мълчанието на Ватикана е красноречиво.

"Мисля, че ако твърденията бяха "фалшиви новини", според мен все някой щеше да проговори от името на папата", каза той за АП. "Поразяващото в случая е общото мълчание".

Ватикана отказа коментар извън казаното от Франциск в неделя вечер, когато в самолета на връщане от Ирландия репортер го попита дали твърденията на Вигано са верни.

"Мисля, че текстът говори сам по себе си, а вие имате достатъчен журналистически капацитет да направите заключения", каза той. "Ако след време направите свои изводи, може би ще се изкажа".

За мнозина наблюдатели на Ватикана последвалите събития са извадили на показ идеологическите противоречия, които са тормозили църквата през цялата й 2000-годишна история, но са се изострили при папството на Франциск - и са експлодирали в открит конфликт тази седмица.

Фронтовата линия беше очертана през 2016 г., когато Франциск отвори вратите на църквата за разведени и сключили повторно граждански брак католици. По-късно същата година четирима кардинали официално поискаха от него да обясни дали променя учението на църквата за брака - рядък публичен упрек. Манифестът на Вигано стана първият директен изстрел.

Коментаторът Филип Лоулър написа тази седмица във "Фърст тингс" (First Things), консервативно американско католическо списание, че макар прогнозата за "открита война между епископите" да е подстрекателско заглавие, разделенията мътят главите на редовите католици, които са "изтощени и ядосани от серийните разкрития за прикриване и поквара" в църквата.

Прогресивният църковен историк Алберто Мелони обаче написа в левия италиански всекидневник "Република", че изстрелът на Вигано "няма нищо общо с педофилията", а всъщност цели обединяването на разнообразните сили противници на Франциск - от традиционалистите до по-умерената католическа политическа десница, в името на бъдещ конклав, който ще избере неговия наследник. 

Според Белито, историка от университета Кийн, подобни машинации не са нищо ново.

"Всичко това е старо колкото самото християнство. Това, на което сме свидетели сега, не е нищо друго освен високотехнологична версия на: "Аз съм повече християнин от теб", обяснява той.

Американски епископи, както и редови католици, поискаха независимо разследване, което да установи кой и кога е знаел за злодеянията на Маккарик, и да разкрие как той е могъл да се издигне в йерархията. Бомбастичните обвинения на Вигано може да усложнят осъществяването на това искане, при условие, че сега папата е замесен лично

Що се отнася до това, Вигано не даде никакви доказателства, че Франциск е отменил каквито и да било наказания, като каза само, че Маккарик излязъл от среща с папата през юни 2013 г. и заявил, че заминава за Китай. Такова пътуване би било напълно в съответствие с твърдия график за пътувания на Маккарик преди 2013 г., когато се предполага, че е бил под действието на санкции от Бенедикт.

Вигано обаче каза, че Маккарик е станал близък съветник на Франциск, който се опитвал да назначи по-пастирски настроени епископи, подобни на него самия, в църквата в САЩ, която според него била станала прекалено контролирана идеологически от дясното крило. 

Франко, коментаторът на "Кориере дела сера", заяви, че аферата Маккарик за пореден път е показала опасността, която представлява склонността на Франциск да се доверява на безполезни стари приятелства, като Маккарик или други компрометирани кардинали като съветници, вместо да разчита на официалните църковни канали за информацията си. 

"Не искам да кажа, че става дума за воля за пренебрегване или подценяване, но в крайна сметка бумерангът се върна", поясни той.