"Трагедията край Своге осветли порочната система в обществените поръчки и строителството, навсякъде се вихри безнаказаност".

Това каза пред журналисти президентът Румен Радев по повод трагичния инцидент край Своге, в който загинаха 17 души, цитиран от "Фокус".

„Мисля, че за породен път ни се поднасят обещания и нови органи, а всички ние очакваме присъди. Трагедията край Своге осветли порочната система в обществените поръчки, в строителството, в контрола над качеството на пътищата. Тя се вижда и с невъоръжено око, но заради нея загиват хора. И независимо какво ще бъде заключението на следствието, пътят е лош и това е факт. А парите са „изядени“, каза още президентът Радев и посочи, че това не е само в Своге. 

Той призова този път да има ефективни наказания.

Президентът за първи път отговори и на въпроси за лек пътен инцидент в Харманли отпреди дни, в който бе замесен и неговия баща. Става дума за сблъсък между триколка на човек с увреждания и автомобила на родителя на държавния глава. Пострадали няма. 

„Не очаквайте от мен да коментирам пътен инцидент. За това си има съответните компетентни органи и всеки, независимо кой, трябва да носи отговорност пред закона при провинение”, каза президентът, цитиран от бТВ.

По думите на Румен Радев обаче няма как да се отмине фактът, че цели институции са впрегнати да раздухват случая, за да се прикрият реалните скандали – и с жертвите по пътищата и тяхното състояние, и със срива в Търговския регистър, и с корупцията.