След гласуване на читателите и преценка на журито, вече е ясен и краткият списък на финалистите за алтернативния „Нобел“. Двамата от общо четирима кандидати за отличието са британецът Нийл Геймън и японската литературна суперзвезда Харуки Мураками, става ясно от съобщение в сайта на Нова академия. Останалите са Марис Конде от Френска Гваделупа и Ким Тхуи, родена във Виетнам.

Наградата на Нова академия беше основана след скандала, който разклати доверието в Шведската кралска академия в началото на тази година, когато съпругът на един от членовете беше обвинен в сексуално насилие. В резултат на „загубено публично доверие“ Нобеловата награда за литература за 2018 г. беше отменена. Но бе създадена алтернативата ѝ, отново в Швеция.

Наградата ще бъде обявена по същото време есента, но вместо малък и таен комитет да избира победителя, Нова академия разчита на мнението на над 100 познати личности от шведската култура. Кандидатите за наградата бяха посочени от библиотекари и книжари. Получи се списък от 47 писатели, предоставен за гласуване на читателите онлайн. Четиримата с най-много гласове бяха одобрени от независимия издател Ан Палсон. Победителят ще стане ясен през октомври.

При обявяването на финалистите Нова академия описа Геймън като „истинска суперзвезда във фентъзи обществото“.

Геймън сподели в Туитър, че е „развълнуван“ да присъства в късия списък:

„Победата няма да ме направи толкова щастлив, колкото факта, че съм в краткия списък. Така че не мисля за това като за състезание срещу опоненти, а като присъствие в славна и достойна компания“.

Мураками, който често попада в кратките списъци за Нобеловата награда, „е един от най-знаменитите ни автори и преводачи“, отблязват от Академията. Книгите му „Норвежка гора“ и „Хроника на птицата с пружина“ „сливат попкултурата със свиреп магически реализъм“.

Поради изискването за квота, в краткия списък присъстват и две жени. Марис Конде, позната повече в чужбина с книгите си „Desirada“ и „Segu“, е „един от най-забележителните автори на Карибите“, твърдят от Нова академия. Впечатляващо в книгите ѝ е „как колониализмът променя света и как засегнатите си връщат наследството“.

В краткия списък е и Ким Тхуи, родена в Сайгон, Виетнам, и израснала в Канада.

„Историите ѝ рисуват цветовете на Виетнам, миризмите и вкусовете, както и рисковете на изгнанието и търсенето на идентичността“, се обосновават от Нова академия.

Алтернативната Нобелова награда ще бъде присъдена на писателя, който разказва „историите на света“, за разлика от Шведската академия, която удостоява „най-забележителната работа в идеална посока“. Веднъж щом има излъчен лауреат, Нова академия ще се разпусне, тъй като няма желание да се конкурира с Кралската.

„Във време, когато човешките ценности са поставени под въпрос, литературата става все по-важна противодействаща сила, за да спре мълчанието и потисничеството над културата. За Новата академия е изключително важно през 2018-а да бъде присъдена най-голямата литературна награда“, се казва в изявление на алтернативната организация.

Тази година Шведската академия няма да присъди литературното отличие, но за 2019-а ще обяви двама носители на наградата.

"Площад Славейков"