Решението за застрояване на терен в близост до плажа "Силистар" е в нарушение на Закона за устройство на територията. Това заяви министърът на екологията Нено Димов пред бТВ. Той обясни, че РИОС - Бургас е направила проверка. Според закона екоинспекцията е трябвало да бъде сезирана преди Общинският съвет в Царево да вземе решението. Именно за това премиерът Бойко Борисов е разпоредил на областния управител да предприеме всички законови мерки за спиране на решението.

Димов поясни, че по казуса с "Пирин" не е трябвало да се иска екологична оценка, защото там не става дума за общ устройствен план, а за план за управление. Към момента правителството обжалва постановлението на тричленен състав на Върховния административен съд (ВАС), с което е отменено решение на Министерския съвет от края на миналата година за изменения на Плана за управление на Национален парк "Пирин".

Димов заяви, че ще се съобрази с окончателното решение на съда, каквото и да е то. По повод протестите за Пирин той каза, че в демократична държава всеки има право да протестира.

За плажа "Корал" Димов съобщи, че няма постъпило инвестиционно намерение. Проблемът там бил свързан с незаконно сметище.

Коментирайки евентуално строителство в района на плаж "Корал" Нено Димов обяви, че за момента няма инвестиционно намерение. В отговор на въпрос той обяви, че ако такова се появи, държавата би могла да откупи терена, ако собственикът реши да продава.

Той обаче се впусна в дълго заклеймяване на хората, които почиват на "Корал". "Там има нерегламентирано сметище и "Корал" е далеч от природен плаж", обяви министърът. Отговаряйки на въпрос за влизането на хоро в едно от рилските езера Димов отново атакува плажуващите на "Корал".

"Реакцията показва двойни стандарти. Проблем е влизането в езерото, но то няма толкова големи екологични отражения, колкото едно незаконно сметище", повтори многократно министърът.

По повод разлива на мазут от потънал кораб в близост до Созопол Димов каза, че пробойните са запушени и към момента изтичане няма. Водолазите щели да започнат работа другата седмица, тъй като в момента морето е доста бурно.

"Няма и малък разлив според нормите на европейския сателит, не може да се говори за екологична катастрофа", заяви Димов.

За проблема с пречиствателната станция на "Златни пясъци" Димов коментира, че тя не е преляла, но нивото ѝ е повишено.

"Към този момент риск няма за преливане", каза Димов.

И допълни, че след приключването на летния сезон ще се строи разширение на станцията. Димов поясни, че тази станция не е строена от първите две правителства на Бойко Борисиов, както много други по Черноморието, а е стара и това е основният проблем.

"Водата като цяло по всички плажове е чиста", заяви Димов.

И допълни, че винаги, когато има сигнали за изливане на отпадъчни води в морето се правят проверки.