"Ние като нация се водим от две основи - лакомията и глупостта. Докато се ръководим от тези неща, това ще е нашата национална съдба"

Това заяви пред бТВ  лидерът на "Движение 21" Татяна Дончева. Така тя коментира тежката автобусна катастрофа край Своге и реакцията на властта. Дончева изтъкна, че трябва да преосмислим принципите, върху които живеем и работим.

"Всяка случка може да бъде използвана политически и това не е бедата. Въпросът е дали при станалата трагедия се търсят решения на реални проблеми и дали се търсят на правилното място. Катастрофата край Своге постави серия от въпроси. Системата на обществените поръчки и нейните пороци са ясни на всички - че има няколко приближени на властта фирми, което са си постлали, за да получават само те поръчките, че тази система започва да дава дефекти", коментира Дончева.

Тя изтъкна, че отново се търсят "дежурни виновници", като шофьора на автобуса. Този път обаче обществото не е склонно "да мрази шофьора", а за пръв път се поставя въпроса за състоянието на оътищата.

"Защо "Трейс", пък и другите фаворити на властта строят по един начин в България и по друг начин в Сърбия? Когато раздаваш на взятки един прекалено голям процент от сумата, която се получава за поръчката, няма какво да влагаш. И пътят или е с недостатъчно съдържание на материали, или с подмяна на едни материали с други", коментира Дончева.

Дончева попита защо за ремонта на трасето гаранцията е само 2 години, колкото е за електрическите уреди, които си купуваме от магазина. Тя не разбира и защо непрекъснато се говори за намаляване скоростта у нас при положение, че се произвеждат все по-мощни коли и уж все по-сигурни.

"Ами направете така технологично, че колите у нас да карат с до 50 км в час", препоръча Дончева.

Тя обаче изтъкна, че и реакцията на обществото не е особено адекватна.

"Направете протест, когато колите поднасят и още не е станала драматична катастрофа", каза Дончева по адрес на протестите в Своге, които вървят в последните дни.

И допълни:

"Много ме впечатли колко хора са минали покрай катастрофата и са си заминали. Ние не сме хора едни към други, ние имаме някава повреда в отношенията си помежду си"

Дончева илюстрира качеството на властта у нас със следния пример:

"С кого да заменим тези крадци и бандити? С други хора, които имат същото отношение към кадрите? Докарвате една красива девойка от пазари "Изток" в Търговския регистър. И след като сте круширали докарвате друга аналогична мацка."