Футболна Европа говори с удивление за "Дюделанж" - първият отбор от Люксембург, който попада в груповата фаза на евротурнир. Клубът от Великото херцогство преодоля три шампиона на своите страни и ще играе в основната фаза на Лига Европа.

Доскоро такова нещо се смяташе за невъзможно. Свикнали сме да гледаме на Люксембург като на "джудже". Но тази страна има близо 600 хиляди души население, което е много повече от Исландия (около 330 хил.), националният отбор на която игра четвъртфинал на Европейско и на Световно. Защо да не се развива? Помагат й местоположението и манталитетът.

В "Дюделанж" играе българин - роденият в Германия Едисон Йорданов, познато име за хората, които следят играта по-отблизо.

Едисон Йорданов с екипа на младежкия национален отбор на България срещу Русия (3:3) през есента на 2013 г. Снимка Beroe.bg

Обединение от три клуба

"Дюделанж" е млад клуб - създаден е през 1991 г., при обединението на три клуба от 20-хилядното едноименно градче. Това са "Алианс Дюделанж", "Стад Дюделанж" и "US Дюделанж". Те са играли в местното първенство и за Купата, но им е било трудно да оцелеят, както по финансови, така и по спортни причини. Затова решават да се съюзят и да поставят началото на стабилен клуб.

Той заема мястото на "Алианс" във второто ниво на футболната йерархия на Люксембург. Това става през сезон 1991-1992 г. "Дюделанж" веднага влиза в елитната дивизия и постепенно набира сила. Първата титла е спечелена през 2000 г.

Това е началото на нова доминация и краят на почти едноличното господство на "Жьонес". Оттогава "Дюделанж" е почти неизменен шампион, който триумфира 14 пъти, в пет сезона е подгласник, печели и седем купи на херцогството.

Европейските вечери

Първото участие на "Дюделанж" в евротурнирите е през 1993 г. - във вече несъществуващия турнир за КНК. Отпада от "Макаби" (Хайфа) след 0:1 и 1:6. Дебютът в Шампионската лига е през 2000 г. - срещу "Левски". Тогава "сините" не срещнаха проблеми и продължиха напред след 4:0 и 2:0.

Ивайло Стоянов с асистентите си на историческия реванш "Дюделанж" - "Легия".

Тимът отстранява съперник за първи път пет години по-късно - 0:1 и 4:0 срещу босненския "Зрински" (Мостар). Следва отпадане с две поражения от "Рапид" (Виена). В следващите години "Дюделанж" не съумява да повтори постижението си. Минава време.

През 2011-а е преодолян андорският "Санта Колома", после отборът спрян от словенския "Марибор". За "Дюделанж" започва да се говори с уважение на следващата година. За първи път тимът минава през два съперника в квалификациите на Шампионската лига, като вторият е име - "Ред Бул" (Залцбург) - 1:0 и 3:4. В третия предварителен кръг се изпречва отново "Марибор".

През 2014 г. "Дюделанж" игра и срещу "Лудогорец" в шампионския турнир - нашият тим отиде напред след 4:0 и 1:1, след което влезе в групите. Последваха бързи отпадания. И настъпи лятото на 2018 г. Първенецът на Люксембург отпадна от "МОЛ Види" ("палачът" и на "Лудогорец") в Шампионската лига след 1:1 и 1:2. Даде отпор.

Така отиде в Лига Европа и взе скалповете на шампиони на три страни, всичките много по-големи във футбола от Великото херцогство. Един след друг преодолени "Дрита" (Косово) - 2:1 и 1:1, "Легия" (Варшава) - 2:2 и 2:1, и ЧФР "Клуж" (Румъния) - 2:0 и 3:2. Както се вижда, "Дюделанж" играе силно като гост. Това говори най-малкото за модерен подход и мислене, а не до това да разчиташ само да спечелиш у дома, а "навън" - каквото стане.

Нещо любопитно - реваншът срещу "Легия" в Люксембург беше ръководен от българския съдия Ивайло Стоянов-Сватбата.

Отборът

Треньор на "Дюделанж" е известно име - германецът Дино Топмьолер, който е едва на 37 години. Вече сте се досетили - това е синът на Клаус Топмьолер, който през 2002 г. изведе "Байер" (Леверкузен) с Димитър Бербатов в редиците до финал на Шампионската лига срещу "Реал" (Мадрид) в Глазгоу. След това бе наставник на "Хамбургер" и на националния тим на Грузия, а вече от 10 г. не е работил във футбола.

"Дюделанж" срещу "Клуж"

В "Дюделанж" играят деветима футболисти с люксембургско гражданство, почти всички са национали. Останалите са германци, французи... Има сърбин - Милан Бишевац, босненец, национал на Ангола, ганаец и българинът Едисон Йорданов. Много от тези футболисти са минали през големи школи в Западна Европа. "Дюделанж" добре се възползва от географското си положение и връзките с големите в най-популярния спорт.

Дино Топмьолер.

Звезди няма - няма как да има все още. Но има отбор и добра работа, която се отплаща. Сега "Дюделанж" ще получи близо 3 милиона евро само за влизането в групите. Това са добри пари за скромен клуб. Не е трудно да се предположи как ще бъдат използвани.

Едисон Йорданов

Играе като атакуващ халф. Роден е на 8 юни 1993 г. в Рощок, Германия в смесен брак. Бащата на Едисон е лекар - Лъчезар Йорданов, а съпругата му се казва Карина. Едисон е юноша на "Ханза". Той нашумя през 2013 г., когато беше привлечен във втория отбор на "Борусия" (Дортмунд).

През есента на същата година Йорданов прие поканата да играе за младежкия национален отбор на България, за който през 2013-2014 г. записа 6 мача и вкара два гола. Преди това има участия в почти всичките юношески национални отбори на Германия.

Йорданов срещу "Легия".

Халфът беше в "Борусия" по времето на Юрген Клоп. Тренирал е много пъти под негово ръководство в първия тим на великия клуб. За два сезона записа 67 мача и 8 гола за втория тим, но така и не успя да пробие на най-високото ниво. Продаден бе на "Щутгартер Кикерс", а след това играе един сезон в "Пройсен" (Мюнстер).

Едисон с екипа на "Пройсен".

Едисон Йорданов премина в "Дюделанж" през миналата година и натрупа 20 мача и един гол. Той беше титуляр срещу "МОЛ Види", "Дрита" и "Легия" в историческия поход това лято. 

Снощи влезе като смяна в 79-ата минута на терена на "Клуж" в мач, в който отборът му поведе с 3:0, а в края получи две попадения за крайното 3:2.

Каквото и да направи в групите на Лига Европа, "Дюделанж" накара Стария свят да говори не само с удивление, а и с възхищение за клуб в една малка страна, известна доскоро с много неща (например висок стандарт), като футболът не бе сред тях. Това се променя. Няма да е чудно, ако след някоя и друга година видим "Дюделанж" в Шампионската лига, а Люксембург - претендент за класиране на голямо първенство.