10 души са били задържани при специализираната акция на спецпрокуратурата днес в хотел "Маринела" в София и в хотел "Марица" в Пловдив.Сед тях по неофицална информация е и най-малкият син на фамилия Арабаджиеви - Вълчо.

Това съобщи ръководителят на спецпрокуратурата Иван Гешев на специален брифинг.

Открити са и 150 000 лв., от които 60 000 са били намерени в кутия за обувки.

Гешев добави, че ще бъдат иззети и автомобили, а до края на деня наблюдаващият прокурор ще прецени какви обвинения да бъдат повдигнати на задържаните. Гешев уточни, че трима са от задържавите са от семейството, а останалите имат връзка с дейността на собственика на хотелите.

Иван Гешев

„Към момента все още се провеждат действия по разследването. Текат множество претърсвания и изземвания на територията на различни адреси и МПС-та в София и Пловдив. Собственикът на хотела, ако използвам думата „собственик“, по официални данни, от началото на август месец не се намира в страната заедно с хора от семейството си. Обект на разследване за извършени престъпления са и това лице, хора от семейството му, както и управители и собственици на различни фирми“, допълни Гешев, цитиран от "Фокус".

На въпрос дали 10-мата задържани са служители на Арабаджиев, Гешев отговори: „Не само. Това са и лица, които нямат формална връзка с фирми, собственост или контролирани от посоченото от вас лице, но които са използвани според разследването за това фирми, контролирани от един кръг лица да приспадат разследващ се данъчен кредит. Поставени лица на различни фирми, които не би следвало да имат нещо общо с това лице и официалните негови фирми“.

„Ако говорим за евентуални обвинения за пране на пари, защото към момента няма привлечено в качеството на обвиняем нито едно лице, насоката на разследването е, че е извършено пране на пари като престъплението е данъчно такова, което не изключва да има обвинение и в посока организирана престъпна група. Делото по случая е образувано преди 10 дни. Периодът, който обхваща е от началото на 2018 година до сега“, допълни още той.

По думите на Гешев има доказателства, че "вероятно лицето собственик на хотел „Маринела“ с други хора са извършвали данъчни престъпления и пране на пари".

Той коментира и дали има злоупотреби с евросредства заради факта, че "Маринела" беше основният хотел, домакин на гостите на европредседателството. На въпрос дали може ли да се окаже, че е точено ДДС от пари, дадени по този повод, прокурорът отговори: „Няма такива данни. Няма кой да точи пари за европредседателството. За да спечелиш определени обществени поръчки, трябва да отговаряш на определени законови условия. Това няма общо с предмета на разследването, което ви описвам“.