Новият политик Николай Бареков се самоопредели за говорител на интересите на миньорите. 

"С гордост представлявам работещата класа в България в лицето на миньорското съсловие", каза Бареков.

Новото му вдъхновение вероятно е свързано с факта, че партия ЛИДЕР се включи в коалиция "България без цензура". Формацията подписа коалиционно споразумение, час преди политическият съюз около Бареков да се регистрира в ЦИК. При подаването на документите в ЦИК присъства и председателят на ЛИДЕР Кънчо Филипов.

ЛИДЕР е свързвана с бизнесмена с интереси в енергийния бизнес Христо Ковачки, който навремето беше сред нейните учредители. Партията беше създадена преди местните избори през 2007 г., като нейният председател Кънчо Филипов тогава беше шеф на компанията за производство на брикети "Брикел". "Брикел" беше приватизирана през 2004 г. от новосъздадена компания със собственичка 22-годишна дама, а Ковачки беше консултант по сделката.

В момента Христо Ковачки няма собственост във фирми, нито участва в управлението на свързвани с него дружества като "Мини Перник открит въгледобив", "Топлофикация Перник", "Мини Черно море" и други компании от енергийния бизнес. През 2011 г. собствеността на всички фирми беше прехвърлена на регистрирани на Сейшелите офшорки. Но през последните месеци тече обратният процес - собствеността се прехвърля от сейшелски на британски и кипърски компании. 

"Патриот е не този, който се тупа в гърдите, а който слиза под земята, за да работи в недрата на родината. Предпочитам да стискам грубите ръце на българските миньори, отколкото нежните ръце на „интелигентните и красиви“ протестиращи", продължи с откровенията си Бареков. 

 "Днес всички говорят за цената на тока, а именно благодарение на тежкия миньорски труд в рудодобива домовете на българите са светли и топли", откри новият изразител на интересите на българските миньори. И призова медиите да го следват в Бобов дол и дрлугите рудници в страната.