Гладна стачка, ден 81. Вчера бях на гости на Николай Колев-Босия, който прави стачката за оставката на министър Московски.

Днес Бойко Борисов поиска оставката на трима министри, отговорни за катастрофата край Своге. Един от тях е Московски. Звъня на Босия. "Спирай гладуването!" "Спокойно, отговаря той, Борисов е поискал оставката, оня трябва да я даде, Борисов да я приеме... Тогава спирам. Ами той нашият вчерашен разговор май се обезсмисли..." 

Все пак ще го публикувам, отговарям.  А дали се е обезсмислил, ще решат читателите.

- Кольо, ако гладуваше за съдебна реформа например, щеше да е някак по-обхватно, по-идеалистично... А ти - за едни книжки. Така мислят много хора.

- Извинявай, това са хора без мисъл. Съдебната реформа колко души е убила? А у нас по пътищата се избиват по 1400 души на година и 10 пъти по толкова ги осакатяват и раняват.... Ти представяш ли си за какво става дума?! Съдебна реформа... Съдебната реформа, за да се реши, първо трябва да се премахне институцията Велико народно събрание. Второ, трябва да се направят поправки в Конституцията, за да може да се избират основните съдебни постове директно, а не да се назначават. Трето, трябва да се смени политическата система, за да може да се допусне съдебна реформа. И през това време да продължават да ни избиват, нали? На пешеходната пътека, на тротоара, на спирката... Те дават ли си сметка?

- Добре, утре Московски си подава оставката (оказах се добър пророк...) Българинът ще стане ли по-малко корумпиран?

- Когато махнеш главата на една шайка корумпирани бандити, тогава следващият в някаква степен се съобразява. Ако махнеш и него, третият се съобразява още повече. Тук става дума за едни обществени практики, които водят до контрол върху властта. Разбираш ли?

- Въпросът е хората дали разбират.

- А, аз затова не си губя времето с тях, гледам стратегически напред. Искам това, което правя, да остане, искам да дам възможност да се създадат базови ценности, поне минимални, които да успеят от своя страна, да създадат две неща - личности и общество. Виждаш какво пишат в момента в социалните мрежи: "На нас ни трябва вожд, трябва ни лидер!" Това само тълпа може да го иска.

- Не те ли притеснява, че тълпата, както я наричаш, изобщо не те разбира, не разбира защо го правиш?

- Ами аз и не искам, знам, че те няма да ме разберат. Искам техните деца, внуци и правнуци да разберат. Това е моята далечна цел - да дам посока на процеса за създаване на ценности. Аз не искам да променям тези задници. От портокала лайно става за половин час. Ама колкото и лайна да изядеш, няма да изсереш портокал, нали? Ето това е.

- В социалните мрежи се разпространява информация - нещо като твое досие от КАТ, че имаш много нарушения като шофьор, превишена скорост, изпреварване, последното е за алкохол...

- Няма такова нещо, това са на Беновска измишльотините, за което й плащат. Че нали с алкохол щяха да ми вземат книжката незабавно? Аз си я върнах сам, не са ми я отнели... Но свикнах. Те пишат, че аз съм и изнасилвач, затова съм бил лежал в ареста, защото съм бил изнасилвач...

 - Чакай да те попитам - ние се познаваме с теб от 1989 година, от нулевия брой на "Демокрация". Ти защо не стана политик?

- Защото аз знаех кои са в СДС.

- Ами ако беше влязъл, можеше да имаш реална власт да промениш нещо.

- Само че аз щях да им придам легитимност, те затова не могат да ме траят, защото не им се хванах на въдицата. Щях да загубя всичките неща, които съм спечелил през годините като авторитет. Четири пъти ме каниха за водач на листа. Викам им - вие не сте моите хора, не мога с вас да бъда! Аз ще бъда сам в една глутница, за половин година ще придам легитимност, нищо не мога да променя, а ще бъда дискредитиран... Обработваха ме да ставам вице на Желю. Казах им - извинявайте, ама аз се срамувам.

- Добре, според теб в България имало ли е някой политик, който да е направил нещо?

- Политици в България няма - нито един! Нито един! Ако имаше един, той щеше да има стратегия, щеше да има програма, щеше да има медия, подготвени журналисти - кажи ми, има ли един такъв?

- Доган.

- Моля? Доган няма стратегия.

- За сметка на това има медии и пари. Апропо, той не ти ли се е обаждал?

- Не,. Макар че аз го извадих от затвора. Доган също работи за руснаците. Има неща, които малко хора ги знаят. Живков, когато беше под домашен арест, счупи телефона да се срещнем, аз накрая не издържах и отидох. Имал съм с него близо 30 срещи.

Първият въпрос, който му зададох (понеже моите ченгета, тия, дето вървяха подире ми и пишеха докладите за мен, още на 11 ноември дойдоха и ми казаха всичко).  Та като отидох при Живков, му казах - мен ме интересува дали ще кажеш истината. Започнеш ли да шикалкавиш, вдигам си чукалата. Той ми се обаждал, защото само на мен имал доверие, представяш ли си?!

- Е, може би е чел докладите все пак...

- Безспорно. И го попитах: кога започнахте да създавате дирижираната опозиция? "Е, ама аз се занимавах с държавата..." Викам, ще отговориш ли на въпроса или си тръгвам? Мълча, мълча и вика: Дай да излезем в градината. Жени донесе метакса и две малки чашки. Че той изобщо не пиел - не е вярно, изпи си две чашки метакса като стой, та гледай! И ми казва: Виж какво, всичко е започнало през 1968 година с един доклад на Андропов - анализ, в който той твърди, че социализмът е икономически безперспективен.

- Същият Андропов, Юрий Андропов?

- Същият. И започнаха да се търсят различни форми, развит, зрял социализъм... Взеха се някои капиталистически формулки да се приложат, ужким да се комбинират, видя се, че и това не става, ми разказва Живков. И тогава в Москва се взе решение да се връщат към капитализма. И наредиха да създаваме опозиция, която е била в България отпреди 9-и септември и в Русия отпреди революцията. И вика - през 1983 година ние взехме решение в Политбюро на ЦК да бъдат възстановени старите партии и евентуално, ако има необходимост, да се създадат нови. През 1984 година тези програми в общи линии бяха готови и назначихме отговорници за всяка една партия. За БСДП отговаря Лилов, за Демократическата партия - Продан Стоянов, който също беше секретар на ЦК на БКП. И така, всичките стари партии. За създаването на нова партия - Емил Христов, който беше и секретар на ЦК, и заместник в Държавния съвет. Събраха се там Милан Дренчев, цялата агентура, за да може да се контролира, да не излязат извън контрол. Емил Христов създава няколко проекта, от които най-удачен се оказа ОДЦ, но също не издържа дълго...И, вика, това беше опозицията. Ти не беше поканен, вика, защото беше лош човек - създаде "Подкрепа", беше активен участник в независимото дружество...

- Добре де, да речем, организаторите са били подставени лица. Но хората, които най-искрено са симпатизирали например на социалдемократите, или на радикалдемократите, които са вярвали в тази идея, на тях им се е дала възможност...

- Не. Никога нямаше да заемат ключови позиции.

- Тоест, винаги ще решават тези, които са участвали в заговора, така ли?

- Разбира се, че е така. И понеже не ми вярваха, че се срещам с Живков, няколко пъти водих с мен и журналисти, за да видят, че е факт. 

- Жени Живкова би трябвало да потвърди, че е вярно. 

- Тя никога няма да го отрече! Щото тя ми правеше чая, тя ми наливаше метакса. Тя беше през цялото време там при баща си и дядо си, щото той й беше баща и дядо.

- Що за човек беше, какви са ти впечатленията?

- Освен богатия опит той успяваше да обработи тази информация, която трябваше да обработи. Първо, за да си запази задника толкова дълго време, това не става без някакъв интелект. Това не е Вълко Червенков. Така че аз имах полза от това нещо, макар че общо взето нищо ново не научих от него, освен няколко имена.

- Добре, имало ли е някой човек през тези години, на когото ти си имал доверие?

- От тези, които бяха в СДС?

- Изобщо от хората, които управляваха държавата.

-- Нито един.

- Тоест, българинът не е случил на някой, който да направи нещо.

- Българинът случи на това, което си поиска. Той гласува за тези хора. Като не му харесва някой, да се вдигне и да го изгони.

- Май не сме много по вдигането...

- Знаеш ли защо е така? Когато Римската империя - западното и източното крило, приема християнството като официална религия, през 313 година Западната римска империя приема християнството с изричното условие, че Църквата ще бъде отделена от държавата. Тоест на Запад кралската власт  е политическа и административна, религиозната е при папата. По закон е така. И забележи - там основният празник е Рождество. Рождеството - това означава Бог и аз, западният християнин сме дошли на този свят по един и същи начин, земна майка ни е родила. Следователно аз съм в някаква степен богоравен. И имам вярата на богоравен и ще се боря, ще имам волята и решителността да постигна това, което мисля, че е добро и ще стигна докрая! И ще имам пред себе си примера на Бог.

Докато източното крило приема християнството през 337 г. при император Константин, 24 години по-късно, той има вече готова доктрина. Тя е държавно политическа доктрина, представена под формата на религиозно течение. Това е ортодоксът, или т.нар. източно православие. Религията трябва да бъде подчинена на държавата. И досега във всичките държави от византийски тип, включително и България, клирът е подчинен на държавния апарат. И основният празник в Източното православие е Възкресение. Това не е изравняване с Бога, това е Чудото. Затова чакаме все нкой да дойде и да направи чудото.

- Говорихме си с Виктор Ерофеев, руския писател, той твърди, че това е заложено в руснаците - да очакват все да се случи чудо, да дойде батюшка и да оправи нещата, да има приказка и да има чудо.

- Това аз съм го писал в дневниците си в средата на 70-те години. Затуй съм богомил, умерен богомил, не краен, но никога няма да се моля на Господ през държавата. Никога! А точно това са богомилите, които ги обвиняват в какво ли не. А те са продължители на павликянството и манихейството. Никой не иска тези неща да ги разбере, казва - аз съм кръстен източноправославен. Ми ти си кръстен в една държавна доктрина, политическа. Това не е църква! Това е политическа доктрина.

- В последните няколко десетилетия Българската православна църква доказва твоята теория.

- И руската, и коя ли не. Говоря го това нещо, викат - ами Презвитер Козма?  Презвитер не е духовно лице, а светско. Той е все едно Петър Волгин - дават им задача и пишат. И какво пише Презвитер Козма?! Че богомилите се кланяли били на Сатанаил! Че мразели децата и семейството! Измишльотини! Първо, те имат само една молитва - "Отче наш". Второ, искат пряк достъп за молитвата до Бога. и трето, това е култ към семейството. Те имат големи семейства и са били единствените в цяла Европа, които са дали равни права на жената и мъжа в семейството. Еретици, та еретици! Това, което не могат да понесат богомилите, е техните молитви да минават през един корумпиран клир и през светската власт.

- Като каза за равните права на мъжа и жената, жена ти съгласна ли е с това, което правиш?

- За гладната стачка? Не! Но никой не може да ми попречи.

- Изненадващо е, че се движиш...

- Защото духът ми владее тялото. Когато един човек остави тялото да го управлява, той е обречен. Излекувай духа, той ще излекува тялото. Имах две-три кризи. При едната от тях колабирах, бях в несвяст и жена ми се обадила. Прелели са ми една банка глюкоза и електролити. Като се освестих, извадих всичко и си тръгнах. Една банка глюкоза 10% - тя е половин литър, това са две лъжици мед, какво ми пречеше, без никой да знае... Но моето достойнство не ми дава. И знам, че няма да ме разберат, но един процент да разберат, е достатъчно.

- Разговаря с депутати, с Цвета Караянчева...

- Първо, те не взимат решенията. Второ, те нямат интелектуален капацитет. Трето, те никога няма да разберат моята мотивация, моята стратегия. Изключително важно е да спася българите от изтребление. Това е, което искам да направя.

- Как си го представяш конкретно, всички знаем за мафията с шофьорските книжки. 

- Виж, банките също са мафия, всяка една институция е мафия, страшното е, че вследствие на тази тежка корупция се избиват и осакатяват десетки хиляди хора на година. Започнахме да изпращаме документи на западни държавни глави. Защото тук минават ислямисти, купуват си книжките - не знаят нито български, нито английски, идват плащат 4000 евро, получават книжка, и тя за тях вече е официален документ, те я използват за паспорт. Това, което искам, без външна намеса няма да стане, но се надявам да има и вътрешен процес.