Първи случаи на африканска чума по свинете у нас. Затова съобщиха от Агенция по храните.

Въпреки мерките, взети по границата с Румъния, Агенцията констатира огнище на болестта в провадийското село Тутраканци. 

"Тази вечер всички свине в село Тутраканци ще бъдат евтаназирани и загробени." 

Това каза изпълнителният директор на БАБХ д-р Дамян Илиев на извънредна пресконференция в петък вечер.

„През последните две години се опитахме да направим така, че чумата да не влезе в България. За нас не е изненада, че това се случи, защото това е един изключително агресивен и устойчив вирус и мерките, които ние приложихме, се основават на това по какъв начин най-вероятно се предава вирусът – чрез диви прасета или предаване чрез човешката дейност, особено храни с произход свине“, каза още той.

Д-р Илиев обясни още че собственикът на 7 прасета в с. Тутраканци е извикал ветеринарен лекар, но три от животните са умрели, за което е подадена информация във Варна. „Пробите бяха изпратени в референтната лаборатория за африканската чума. Резултатът е потвърден. С полицията сме взели мерки да се ограничи движението в с. Тутраканци, проверяват се всички автомобили за свине и свински продукти. Общо свинете в селото са били 30, но са останали 23. Тази вечер животните ще бъдат евтаназирани и загробени“, каза още той и посочи, че е важно в тази ситуация мерките да бъдат незабавни.

Всички свине в 3-километровата предпазна зона, която беше създадена, ще бъдат умъртвени. Това са между 23 прасета в Тутраканци и още 58 в съседното село Бозвелийско. Създава се 10-километрова зона, в която всички прасета се поставят под мониторинг и състоянието им ще се следи постоянно. В тази 10-километрова зона влиза и самият град Провадия.

Изображение бТВ

„Въпросът беше не дали ще дойде, а кога ще дойде. За нещастие първата проба положителна е във Варна. Това, което можем сега да направим, е да ограничим на входовете и на изходите в 10 км, това по правилата на БАБХ”, заяви областният управител на Варна Стоян Пасев.

В цялата Варненска област се забранява транспортирането на прасета с изключение на тези, които са предназначени за незабавно клане, или тези, които минават транзит. Всички собственици на умъртвени животни ще получат обезщетение.

В предишните два случая със съмнение за африканска чума резултатите от пробите бяха отрицателни.

„В Румъния има 202 000 заболели от африканска чума животни и ние се стараем да не допускаме да се случва това и у нас“, коментира д-р Илиев.