Германските органи на реда задържаха най-малко 300 души по време на вчерашните протести в град Кемниц, предаде ТАСС, цитирайки сайта на местната полиция. 

"Полицията задържа около 300 души", се казва на сайта. "Те изглежда се опитваха да се внедрят в група поддръжници на партията "Алтернатива за Германия". Полицията предотврати сблъсъка между различни групи", се добавя в изявлението. По време на протестите имаше множество сблъсъци с полицията.

Полицията съобщи и нови данни за броя на участниците в двата протеста в града, които се оценяват на около 9500. По-рано беше съобщено за общ брой от около 8000 участници.

Най-малко 9 души са пострадали при протестите, съобщава ДПА. Отбелязани са най-малко 25 престъпления, включително унищожаване на собственост, телесни повреди, съпротива при арест и използване на знаци на забранени организации.
Освен протестите в Кемниц беше извършено и нападение срещу 20-годишен афганистанец, който е леко ранен. Според полицията нападателите са четирима неизвестни със скрити лица.
След приключването на митинга на крайнодесните организации, много протестиращи от двете страни отказаха да напуснат района. Полицията засили присъствието си в района и докара водни оръдия, с падането на нощта. Общо в града бяха разположени 1800 полицаи. 

Привържениците на крайната десница организираха антимигрантския марш по мотото "марш на мълчанието".

Поводът - смъртта на 35-годишен германец, намушкан преди 6 дни от сирийски и иракски мигранти. Твърди се, че иракчанинът е трябвало да бъде екстрадиран в България още преди две години.

Това е поредна демонстрация тази седмица, организирана от ПЕГИДА и "Алтернатива за Германия".

 

Контрадемонстрацията под наслов "Покажи сърце вместо омраза" започна по-рано и привлече няколко хиляди души, в това число водещи политици от Социалдемократическата партия, левите и Зелените.

Полицията в Кемниц също е многобройна, за да предотврати повторение на събитията от миналата неделя. Тогава демонстрация завърши с издевателства на десни радикали над чужденци.

Откъде тръгва всичко

Тази седмица BBC разказа за случая с убития германски дърводелец, в чиято памет върху паважа, на мястото на убийството продължават да оставят цветя и запалени свещи.

Хората се събират там, стоят мълчаливо, държат се за ръце. Този нарастващ импровизиран паметник се е превърнал в фокус за скръбта и гнева на този размирен град, пише кореспондентът на BBC.

Малко се знае за това как и защо започва сбиването. Полицията отхвърли слуховете, които циркулират онлайн, че мъжът е защитавал жена от сексуално насилие. Но броени часове след смъртта му в болницата, съобщенията, че убийците му са сириец и иракчанин, предизвикаха яростна и насилствена реакция.

В последвалите демонстрации имаше протестиращи, които открито използваха нацисткия поздрав - престъпление в Германия, преследваха и нападаха хора с външност на мигранти, хвърляха бутилки и фойерверки. И това ужаси много германци, за които наследството на Втората световна война е насадило трайно убеждение, че страната носи специална отговорност за борба с всяка форма на фашизъм.