Стефка е една от тях – работила навремето като секретарка, но сега няма друг избор, освен да рови по кофите. Търси „ценности“, които подлежат на рециклиране, и ги предава в съответните пунктове за вторични суровини. С хартията, пластмасата и стъклото, които успее да събере, изкарва по 1,25 евро на ден или 10 на седмица. Т.е. по-малко от часовата надница в Германия, могат да изчислят тутакси всички зрители на телевизията АРТЕ, по която бе излъчен кратък филм за софийските „боклучари“.

„И на това съм благодарна“, казва пред камерите Стефка, визирайки своите минимални доходи. „По-добре е от нищо“.

При това столичните сметосъбирачи вършат всъщност изключително важна и полезна работа – гарантирайки рециклирането на това, което подлежи на повторно използване. В момента обаче са много разтревожени за приходите си – покрай намерението на градските власти да изтласкат пунктовете за събиране на отпадъци в периферията.

Бившата секретарка Пенка сега живее от боклуците.

Досега тази дейност е била предимно в ръцете на роми, но вече не е така – най-късно след последната финансова криза, принудила хората да търсят допълнителни доходи. Събирачите донасят в пунктовете между 70 и 100 000 тона смет годишно, а заплащането им е изключително ниско – отбелязват от екологичното сдружение „За земята“ , загрижени за екзистенц-минимума на тези, които живеят от боклука. Те са около 5 000 души в София, казват от сдружението, чиято председателка Драгомира Раева подчертава, че „без тях не става“.

Ако изместят пунктовете за изкупуване, доставчиците вече няма да стигат до тях.

Още повече, че до 2020 година София има амбициите да изпълни поставената от Европейския съюз цел 50 процента от боклуците да се рециклират. Но ако пунктовете за изкупуване наистина бъдат преместени, събирачите просто няма да могат да работят.

Може ли театърът да им помогне? И да не може, поне се опитва с документалния спектакъл „Което остава“ – съвместен проект на трупата VOXPOPULI и на сдружение „За земята“. С представлението си, което може да се види нощем по софийските улици около контейнерите за смет, актьорите се стремят да привлекат вниманието на обществеността и да постигнат обрат в решението на градските власти.