Любимият фестивал на поколения българи Празници на изкуствата Аполония бе открит в Созопол с тържествен концерт на Младежка филхармония „София“ с диригент Георги Патриков и солист талантливия цигулар Кай Орлинов. Тази година емблематичното културно събитие се провежда от 31 август до 8 септември.

На 34-тото издание на Фестивала световноизвестният български художник-живописец Греди Асса бе удостоен с почетния приз „Аполония Токсофорос“. С над 80 самостоятелни изложби в цял свят талантливият творец е един от най-големите вдъхновители в българското съвременно изкуство. Греди Асса е 20-ият почетен носител на специалния приз, който се връчва за изключителен принос в развитието на българската култура и представянето й зад граница. По традиция наградата бе връчен от Маргарита Димитрова, изпълнителен директор на Фондация Аполония.

Младежка Филхармония „София".

Тази година, в рамките на девет дни,  Аполония ще представи над 70 културни събития. На сцената на Амфитеатъра в Созопол ще излязат изпълнители като Белослава, Стенли, Jeremy?, Милица Гладнишка, Хилда Казасян и други. Гвоздей в програмата ще бъде закриващият концерт на Фестивала на 8 септември, на който легендите от ФСБ ще отпразнуват своя 40-годишен юбилей на сцената.

Любителите на театралното изкуство пък ще могат да се насладят на постановки като „Чамкория“, „Пияните“, „Зимата на нашето недоволство“ и „Лисичета“. А художествената галерия в Созопол ще се превърне в сцена за изявата на най-новите творби на редица български писатели като Георги Господинов с „Всички наши тела“, Иван Теофилов с „Гласът на тишината“, Михаил Вешим с „Оксиморон (Нечовешки роман)“ и много други.

„Щастливи сме, че тази година Созопол отново ще събере най-добрите български изпълнители и творци в над 20 литературни събития, 30 концерта, 10 театрални спектакъла и 4 фантастични изложби. Това е доказателство, че българската култура е във възход и че любовта на публиката е най-вдъхновяващият стимул“, коментира Маргарита Димитрова, изпълнителен директор на Фондация Аполония.

Повече информация за програмата на Аполония можете да намерите като проследите линка, или на Facebook страницата на Фестивала. Златен билет можете да закупите от тук