83 прасета са били евтаназирани в село Тутраканци, Пловадия, заради установен вирус на африканската чума.

Новината съобщи председателят на Държавната агенция за безопасност на храните д-р Дамян Илиев пред "Фокус".

„Националната референтна лаборатория потвърди наличието на вируса в стопанство тип „заден двор“ в с. Тутраканци, община Провадия. През последните две години се опитахме да направим така, че чумата да не влезе в България. Но за съжаление това е един изключително агресивен и устойчив вирус и въпреки засилените мерки, които взехме не успяхме. След като установихме огнището на заразата веднага взехме спешни и незабавни мерки - наложихме 3километровата предпазна зона на с. Тутраканци и с. Бозвелийско“, заяви д-р Илиев.

По думите му инспекторите са работили от петък вечерта до снощи без почивка и са евтаназирали животни.

Убитите животни са повече от първоначално обявените 30, защото се оказало, че има голям брой домашни прасета,които не са регистрирани, въпреки че има изискване за това по закон. Властите вече са дезинфекцирали района и обезопасили, обясни още шефът на БАБХ.

"Ограничителните мерки остават за 3 км и 10 километровата зона около огнището на болестта. Продължава взимане на проби от домашните животни“, допълни той.

След като бъде получен резултатът от последните взети проби ще се решава как да се действа.

„Ако са положителни, предприемаме незабавни мерки за ограничаване на заразата и разпространението на болестта. Но докато излязат пробите няма да се умъртвяват животни, хората да са спокойни“, успокои Илиев.

Д-р Илиев декларира, че властите действат по правилата.

„Ветеринарните власти във всички останали страни, в които са открити огнища, действат по същия начин като нас. Целта ни е България да не допусне разпространение на заразата – както в други части на страната, така и извън страната ни. Затова и ще продължи забраната за движение в 3 км и 10-километровата зона. Най-важното да ограничим заразата да не стигне до индустриалните ферми и да не я допуснем в някоя от големите свинеферми. Изключително важно е, стопаните да не предприемат сами мерки за лечение, ако видят че прасето им болно, а да викат веднага официалните ветеринарни власти“, обясни д-р Илиев.

Той обясни, че най-сигурният начин за се разпространи заразата е, ако стопаните на животни заколят болно животно и го оставят във хризера. Затова БАЛХ молят хората, които видят болни или умрели не само прасета, а и други видове животни - незабавно да сигнализират компетентните власти. 

Неотдавна властите решиха да стоят нещо като ограда на границата с Румъния, за да не може диви прасета от северната ни съседка, в която има огнища на африканска чума, да прекосяват на наша територия и да носят риск от зараза.