Люис Хамилтън и "Мерцедес" за втора поредна година спечелиха на "Монца" - домашната писта на големия си съперник "Ферари" във Формула 1. Световният шампион бе най-бърз в едно от най-интересните състезания от началото на сезона, а до него на подиума се качиха Кими Райконен ("Ферари") и Валтери Ботас ("Мерцедес").

Себастиан Фетел ("Ферари") остана пети, а четвърти бе класиран Макс Вестапен ("Ред Бул"), който бе наказан с пет секунди заради инцидент с Ботас, така му отстъпи едно място в подреждането.

Още на старта стана интересно. Райконен и Фетел (в този ред) потеглиха първи. Финландецът удържа атаките и лидерската позиция. Третият Хамилтън тръгна на битка с Фетел и на четвъртия завой успя да го изпревари, като имаше сблъсък между двамата.

Пострада предното крило на болида на германеца и той трябваше да мине през бокса, след което излезе на пистата последен. Фетел се оплака от поведението на съперника си по радиото, но стюардите прецениха, че инцидентът е "състезателен" и Люис не понесе санкция.

Така Райконен и Хамилтън поведоха битка. На трасето излезе кола за сигурност и след прибирането й започна шоуто. Британецът изпревари Ледения, който обаче бързо му отвърна и възстанови водачеството си.

Нататък всичко продължи с надхитряне, предвид предстоящата смяна на гуми. В 21-ата обиколка Кими спря в бокса. Тук целта на "Мерцедес" и Хамилтън бе той да натрупа аванс, за да се върне първи при своята смяна. Шампионът се задържа на трасето по-дълго от необходимото и в един момент това изглеждаше като грешка, тъй като Райконен бързо топеше пасива си с новите гуми.

Германският тим обаче бързо смени стратегията и това му донесе успеха. Хамилтън бе привикан в бокса на 28-ия тур, а Валтери Ботас получи заповед максимално дълго да задържи финландеца. Това проработи и когато Люис се върна на пистата, бързо застигна двамата в челото. В 37-ата обиколка Ботас на свой ред отиде за смяна и Райконен поведе.

Личеше, че има проблеми със задните гуми и нямаше как да удържи на атаките на Люис Хамилтън, който го задмина в 45-ата - 8 обиколки преди края. И състезанието напрактика приключи. Победителят бе шумно освиркван през целия уикенд - така бе и на награждаването.

Фетел все пак си проправи път до петото място. В генералното класиране на пилотите Хамилтън вече има 256 точки, а германецът е с 226. Следва Гран При на Сингапур.