Американските учени разработват лекарство, което смятат, че ще произведе революция сред анестетиците, съобщава Би Би Си. Новото обезболяващо е много по-ефективно от морфина, но няма същите странични ефекти, главният от които е развиването на зависимост към препарата.

Веществото, което засега има химическото название AT-121 вече е минало през различни изпитания върху животни, в това число и примати, и показва впечатляващи резултати.

"При това то брокира ефективно потенциалната злоупотреба с лекарствени опиоиди, затова се надяваме, че ще може да се използва не само за премахване на болката, но и за лечение на опиоидната зависимост," обяснява един от учените, участвали в разработването на новия медикамент професорът по фармакология от Университета на Уейк Форест Мей Чуан Ко.

    В днешно време лекарствените препарати от групата на опиоидите се явяват най-ефективното средство за анестезия и те широко се употребяват при лекуването на хора с хронични болки от различен произход.

    Но те са и много опасни, защото заедно с намаляването на болката, те стимулират и т. нар. център на удоволствията. При регулярна употреба се получава привикване към чувството за удоволствие и се развива зависимост.

    В САЩ над 2 млн. души се смята, че злоупотребяват с медицински опиоиди. Миналата година здравното министерство на страната обяви, че ситуацията е извънредна и трябва да се обуздае националната опиоидна криза.

    От десетилетия фармаколозите се опитват да създадат вещество, което може да блокира болката, но да не засяга при това центъра на удоволствията. 

      Резултатите, които показва новият препарат върху животни са впечатляващи. При макака обезболяващият ефект е бил сравним с ефекта на морфина, но в 100 пъти по-малка дозировка. Все пак трябва да се има предвид, че въобще не е сигурно как ще реагира човешкият организъм.