ГЕРБ трябва да погледне в коя посока върви - свива ли съмненията за корупция, или те "се разширяват". Валентин Радев счита, че се свиват.

Това каза подалият оставка вътрешен министър тази сутрин в Нова тв в отговор на въпроса ще се обследват ли и други пътища, "откривани с фанфари", а не само този край Своге.

"Защото у обществото има съмнения, че някой се обогатява от пътища с обществен ресурс", каза му Виктор Николаев.

Според министъра важният атестат за пребиваването му в МВР е не какво се говори, а какви са резултатите:

"Вижте устойчивото развитие на министерството. Гледайте резултатите, не ни слушайте", заяви той.

Радев каза, че присъствал всяка сряда на прословутите оперативки на сектор "Сигурност" преди заседанията на МС и "чува натиска какъв е от него", визирайки министър-председателя Борисов. Натискът бил много силен срещу корупцията, като "там говорим и за цигари, и за други", описа ситуацията министърът в оставка.

Той отговори със сложна "влакова" конструкция на въпроса на водещия съжалява ли, че му се наложи да подаде оставка.

"Съжалението е такова, че аз се намирам все едно в движещ се влак и знам какво ще управлявам. Изведнъж ми казват: "Стоп! Друг ще управлява влака." Ако има съжаление, това е съжаление - всичко останало е отговорност."

„Решихме да подадем оставки, защото така се прави. Това е политическата отговорност. Хората очакват нещо да се случи. Направихме много, но въпреки това стана тази трагедия. Винаги си мисля обаче колко спасихме и какво направихме, за да не се случва това. Да, но се случи”, заяви още Радев.

Той добави, че не знае дали и други министри ще подадат оставки след него, Ивайло Московски и Николай Нанков.

„Още в началото казах, че не искам революция в МВР, а нещата да се случват постепенно. Това и направихме. Във ведомството трябва да се случат бавни и устойчиви промени и работих точно за това. Много пъти ми искаха оставката, преглъщах и знаех, че правя правилни неща”, каза още Радев.

Той не коментира кой ще наследи мястото му в министерството.

„Много неща останаха зад кадър, но те са устойчиви и е хубаво да бъдат продължени”, допълни Валентин Радев.