Огромен пожар опустоши в неделя Националния музей в Рио де Жанейро и макар да не взе жертви, унищожи безценни експонати и бе наречен "трагедия за културата", предаде АФП.

Огънят, чийто произход засега е неизвестен се е разразил в 19 и 30 часа местно време (1 и 30 часа днес сутринта българско), докато музеят е бил затворен за посетители и е превърнал в пепел архиви с огромна стойност.

Телевизионни кадри показват величествената постройко с площ 13 000 квадратни метра, обхваната от огромни пламъци в продължение на часове.

Въпреки спешното пристигане на пожарникарите, огънят е обзел стотици зали на музея, унищожавайки всичко по пътя си. След три часа и половина борба с него огнеборците все още не успявали да го овладеят.

Създаден от крал Жуау VI открит през 1818 година, Националният музей е сред най-старите и престижни музеи в Бразилия. Той притежава 20 милиона експоната. Сред унищожените ценности са  първите човешки останки, открити на американските континенти, артефакти от Древен Египет и Древна Гърция, кости на динозаври и ключови за историята на страната документи.

„Това е загуба за целия свят. За щастие никой не загина, но загубата не може да бъде възстановена“, заяви бившият директор на институцията Сержио Азеведо.

"Днес е трагичен ден за Бразилия. 200 години работа, изследвания и познание бяха загубени", заяви президентът Мишел Темер.

Сегашният директор на институцията Луис Фернандо Диас Дуарте съобщи, че всички исторически архиви, които са били във вътрешен сектор на сградата, са били изцяло унищожени.

Той обвини властите в "липса на внимание" и подчерта, че никога не е имал "ефикасна и спешна подкрепа" за приспособяването на бившата кралска резиденция към изискванията на един музей.

Министърът на културата Сержу Са Лейтау припомни, че при предишната президентка Дилма Русеф музеят е бил затварян заради липса на ресурси за поддръжката му и че е пострадал от бюджетни съкращения.