Държавният руски тв канал "Россия -1" вече има и предаване "Москва. Кремъл. Путин", съобщава Би Би Си. То, разбира се, е посветено на делата и личността на президента Владимир Путин. В първото предаване, което беше излъчено в неделя, на 2 септември, Путин беше възхвален за добрата си физическа форма, напрегнатия график, разказаха за любовта му към децата и как мъдро е облекчил пенсионната реформа.

Според експерти появата на такова предаване се обяснява със сериозния спад в рейтинга на господаря на Кремъл, след обявяването на неодобряваната от руснаците пенсионна реформа.

Преди излъчването на първия епизод на "Москва. Кремъл. Путин" липсваше информация какво ще съдържа той и въобще какво ще представлява предаването. Оказва се, че според замисъла му всяка седмица водещият Владимир Соловьов (много близък до Кремъл журналист - бел. ред.) и неговите гости ще разказват за работата на Путин. Прессекретарят Дмитрий Песков се появи в първото предаване. В първото издание имаше четири теми, разказват от Би Би Си - работното посещение на руския президент в Сибир, изявлението му, с което обяви, че се смекчава пенсионната реформа, посещението му в центъра "Сируис" и почивката му в Тува.

Руската редакция на Би Би Си разказва какво чуха и научиха зрителите от предаването.

Тежък график и пътуване в Сибир

Путин има "жесток график" и "натоварването му е страшно, като маратон". "Даже не разбирам как издържа на този график, такъв маратон" - казва един от основните гости в студиото журналистът на "Россия-1", който отразява работата на Кремъл, Павел Зарубин. Самият Зарубин се жалва на водещия, че той трудно издържа на темпото на президента. "В края на предаването ще покажем тайната на физическата форма на президента, защо той е в такава прекрасна форма", обещава на зрителите и на колегата си водещият Соловьов.

Путин в Сибир.

Има и репортаж на Зарубин, посветен на общуване на господаря на Кремъл с граждани. "Путин знае от собствен опит колко опасна и тежка е работата на миньора", разказва той, а не екран вървят архивни кадри, на които се вижда как президентът слиза в шахта.

Друг вълнуващ епизод - и. д. губернаторът на Кемеровска област (в кино в търговски център в Кемерово през март изгоряха 64 души, мнозинството от тях деца- .бел. ред.) записва телефоните на хора, които искат да се оплачат на Путин и да споделят проблемите си, а самият президент с особено внимание проследява дали висшият държавен служител записва всички желаещи.

В материала на Зарубин е отделено време и на общуване на президента с жители на Омск.

"Той винаги общува с хората, за да почувства, да разбере по-добре какво ги вълнува", разяснява репортерът.

След това натовареният график е тема за обсъждане и с прессекретаря на Путин Песков. Той обяснява как президентът реагира мигновено на неочаквани събития и дава примери от седмицата - смъртта на певеца и депутата Йосиф Кобзон, както и на главата на самопровъзгласилата се Донецка република Александър Захарченко, когото Песков определя като "смел човек".

    Тук водещия пита Песков тежко ли приема такива трагични случаи Путин.

    • "Той умело владее емоциите си. Не винаги може да се разбере как се чувства", отговаря прессекретарят, но все пак добавя, че на подобни новини Путин реагира с "голяма болка".

    "Следващата седмица на президента ще бъде не по-малко активна, със сериозни срещи и дълги полети", обещава водещият.

    Следваща тема - пенсионната реформа

    "За половин час президентът обясни множество проблеми."

    "За половин час бяха засегнати всички болезнени теми."

    Цитатите са по повод изявлението на Путин от миналата седмица, с което той обяви, че пенсионната реформа ще бъде смекчена. Изказването на Путин е повторно излъчено в предаването.

    Въпреки че повечето медии писаха, че промените са решени по-рано, Песков твърди в студиото, че решението е взето моментално. 

    В студиото е поканен и председателят на комисията по бюджета на Думата Андрей Макаров за допълнителни разяснения.

    "Путин не се побоя да поеме политическия риск", коментира с възхищение водещият Соловьов.

    За реакциите на опозиционните политици и протестите срещу повишаването на пенсионната възраст Макаров и Соловьов не обелват и дума. Президентът е предвидил, че опозицията ще се опитва да използва пенсионната тема, напомня водещият.

    "Володя, хайде да оставим тази тема и да се ограничим в това, което казва президентът", предлага Макаров демократично.

      "Сируис" и децата

      "Вижда се как Путин обича децата."

      "Обича хората. Той е толкова човечен."

      Следващата тема е посещението на Путин в образователния център "Сириус" в Сочи.

      "Вижда се как пламтят очите на децата, на преподавателите. Особено място", така кореспондентът Зарубин хвали пред водещия центъра. В репортажа му на няколко пъти се подчертава, че това е личен проект на президента.

      "Сириус" е образователен център в Сочи, създаден по инициатива на Путин като се използва олимпийската инфраструктура от 2014 г. Създаден е от фондация "Талант и успех". Негов учредител е близкият приятел на президента цигуларят Сергей Ролдугин. Директор на фондацията е Елена Шмелева, която през 2018 г. е съпредседател на предизборния щаб на Путин, напомня Би Би Си.

        В репортажа се отделя доста време на срещата на Путин с децата. Ето и един диалог.

        - Казвам се Владимир Петров, от Санкт Петербург съм.

        - И аз съм Владимир, също от Петербург.- отговаря Путин.

        - Победител съм от международна олимпиада по математика.- продължава с представянето си момчето.

        - А аз - не. Жалко.- остроумничи Путин.

        Друг диалог.

        - Какво ви вдъхновява? - пита участник в олимпиада.

        - Успехът на страната.- отговаря Путин.

        След това Соловьов обсъжда с Песков темата "Путин и децата".

        "Вижда се как Путин обича децата. Има искрено отношение", с усмивка разсъждава водещият.

        "Путин обича не само децата. Той обича хората. Той е много човечен", отвръща в тон Песков.

        Почивката в Тува

        За почивката на Путин в компанията на военния министър Сергей Шойгу и директора на ФСБ Александър Бортников руските медии разказаха миналата седмица. От "Россия-1" обаче са приготвили специален репортаж с ексклузивни кадри.

        Обсъждането в студиото е с акцент колко трудни са подобни планински преходи, какво физическо натоварване изискват и в колко добра форма е президентът Путин.

        А Песков вкарва още един героичен момент - отбелязва, че от Путин не са се уплашили дори дивите животни.

        "Едни от най-плашливите животни в света - сибирските козирози като видяха Путин и не избягаха", коментира той.

        Тук Соловьов пита сериозно дали президентът е в сигурни ръце и дали не го грози опасност - например от мечки.

        "Мечките да не са глупави, а?", шегува се Песков в отговор.

        И все в този дух.

        За какво е нужно такова предаване

        Рейтингът на Путин се срина след като бяха обявени плановете за повишаване на пенсионната възраст. Спрямо юни той намяла с 15 на сто според данни на ВЦИОМ.

        Така рейтингът на президента достигна най-ниските си стойности от 2011 г. насам.

        Това наложи спешни ответни мерки - Путин направи извънредно обръщение, в което обяви, че ще има преразглеждане на първоначалните предложения за увеличаването на пенсионната възраст.

        Според политолога Абас Галямов появата на този нов тв формат е свързана именно със спада на рейтинга на президента.

        "Като цяло подобни неща имат ефект. Техният очевидно пропоганден характер дразни само интелигенцията", смята анализаторът.

          Тв програми за постиженията на държавния глава или с неговото участие са любим формат в държави, където един човек е на власт в продължение на много години и има автократично управление.

          Починалият президент на Венецуела Уго Чавес, който беше на власт 14 години, всяка неделя от 1999 г. до 2012 г. се появяваше по телевизията в програмата Alo Presidente ("Ало, президенте").

          Държавната телевизия на Туркменистан редовно пуска сюжети с участието на президента Гурбангул Бердимухамедов, който е на власт от 2006 г. В тях той се представя като съвременен и енергичен лидер. 61-годишният Бердимухамедов активно се занимава във фитнеса, стреля с автомат, катери върхове и т.н.

          За вожда на Казахстан Нурсултан Назарбаев, на власт от 1990 г., беше заснет и цикъл от документални филми, излъчвани всяка седмица. В Деня на първия президент, посветен на Назарбаев, в центъра "Назарбаев" се излъчваха филми, посветени на различни етапи от живота на действащия държавен глава.

          В Казахстан култът към личността на Назарбаев е законодателно утвърден - той има титлата "глава на нацията" като е освободен пожизнено - той и семейството му - от съдебна отговорност.