Афганистанецът Абдул Д., убил германската си приятелка Миа, ще лежи 8 години и половина. Присъдата беше произнесена днес от окръжния съд в град Ландау, в западната федерална провинция Ренания-Пфалц.

Обвинението пледираше за 10 години лишаване от свобода. Защитата поиска 7 години и половина затвор заради непредумишлено убийство.

Сравнително меката присъда е поради възрастта на престъпника – 20 години. Според германския наказателен закон най-суровите присъди – над 10 години или доживот се налагат на извършител на престъпление, който в момента на деянието е навършил 21 години.

Зверското престъпление беше извършено непосредствено след Коледа - на 27 декември 2017 г. в град Кандел, също във федерална провинция Ренания-Пфалц.  Обхванат от ревност, в супермаркт Абдул намушка смъртоносно с нож 15-годишната Миа.

Според обвинителния акт Абдул Д. е искал да си отмъсти на Миа, която няколко седмици преди убийството се е разделила с него. 12 дни преди трагедията момичето е подало жалба в полицията срещу бившия си приятел, посочвайки, че той я тероризирал, обиждал, изнудвал и заплашвал с физическа разправа. Два дни по-късно жалба подава и бащата на Миа.

След убийството цяла Германия беше потресена, надигна се дори вълна срещу бежанци и имитранти. Случаят отприщи и дискусия. За дяснопопулиски групировки убийството беше използвано като повод да организират поредица от шествия в Кандел с искане правителството на Меркел да преразгледа политиката си спрямо бежанците.

Абдул Д. е пристигнал в Германия сам. Той е бил без редовни документи и е твърдял, че е на 15 години. Като непълнолетен незабавно е бил настанен в общежитие със специални грижи. Малко по-късно се запознава с Миа, двамата се сприятеляват. След кратка връзка момичето се разделя с Абдул заради неговата грубост.

След убийството афганистанецът продължава да твърди, че е на 15 години. Прокуратурата изразява съмнение и разпорежда съдебна експертиза. Заключението е, че възрастта му е между 17 години и половина и 20 години.

Тъй като все пак според експертите е под 21 години, процесът беше воден по силата на наказателно право за младежи, т. е. ненавършили 21 години. Поради тази причина процесът се водеше при закрити врати.