Най-евтините билети за мача от тежка категория на професионалния бокс между Кубрат Пулев и Хюи Фюри на 27 октомври в зала "Арена Армеец" ще са по 20 лева, обяви промоутърът на Кобрата Ивайло Гоцев на пресконференция с участието на двамата претенденти за титлата на IBF. Цената на най-скъпите е по 300 лв. - около ринга.

Победителят от срещата ще се противопостави на световния шампион Антъни Джошуа или на Александър Поветкин - двамата ще се бият на 22 септември на стадион "Уембли".

"Мачът ще е на територията на Пулев, но не ме е страх, тук съм за да победя. Кубрат Пулев е просто един пореден противник по пътя ми към върха. Шансовете са 50 на 50", заяви Фюри, който е братовчед на бившия световен шампион Тайсън Фюри.

"Фюри е по-добър боксьор от всички други, които са идвали в България за мачове с мен, рече Кобрата. - Той може и да е бъдещето на тежката категория, но преди това трябва да мине през мен, а това няма как да стане."

И двамата имат по една загуба като професионалисти. Мачът им е основният в галавечер, в която ще участват и други българи. Тервел Пулев ще излезе срещу аржентинеца с италиански паспорт Леонардо Брусезе. Двубоят е за европейската титла. За първи път в кариерата си като професионалист по-малкият брат ще се бие в 12 рунда. 

Тервел Пулев и Леонардо Брусезе.

"Не, не ме е страх да се бия в България, рече 23-годишният Фюри по повид на това, че други двама потенциални съперници на Кобрата се отказаха, след като срещите им бяха вече договорени. - Пулев е много добър боксьор, уважение към него, но аз съм тук, за да победя. Благодарен съм за тази възможност. Уверен съм и имам голям потенциал. Кубрат Пулев е просто следващ съперник по пътя ми към върха - към среща с Антъни Джошуа и най-добрите. Имам силите и възможностите да се противопоставя на Пулев."

Фюри е все още млад за тежката категория, но не счита това за проблем. Той загуби единствено от Джоузеф Паркър по точки на 23 септември миналата година в Манчестър. Неговия баща Питър и мениджърът му Мик Хенеси определиха решението на съдиите в този двубой като "политическо". Балансът на Фюри е 22:1.

Хюи Фюри

По време на брифинга Кубрат обаче наблегна именно на по-големия си опит, като провокира своя опонент да каже каква е аматьорската му кариера и какви постижения има в нея.

"От малък съм в бокса - откакто се помня. На 11 години беше първият ми мач. Отдаден съм на този спорт и изцяло концентриран. Моят баща ми е забранил момичета, телефони, развлечения... Това ще се отплати един ден. На 18 години станах професионалист, след като спечелих титла в Армения. Дали съм бил национал на Великобритания? Да, бях, спечелих всички възможни титли в моята родина", така гостът отвърна на репликата на Пулев.

Питър Фюри, бащата на Хюи, който беше треньор на Тайсън Фюри при победата му над Владимир Кличко и спечелената през 2015 г. световна титла добави:

"Не приемаме загубата от Паркър като загуба. Тогава беше намесена политика. Разбира се, Хюи можеше да направи повече. Липсаше му опит, това бе първият му голям мач на високо ниво. Пак казвам, за нас това не и никаква загуба. На 27 октомври ще видите каква е промяната в него от онзи сблъсък. Боксът е за цял живот, той е постояна работа, не е от днес за утре. Фюри е по-силен и решителен сега. В този спорт се учиш и развиваш през целия си живот. Мачът с Пулев е 50 на 50. Все пак ние сме на терена на нашия противник. Вярваме на IBF като организатори, на тяхната честност. Не може да се каже кой ще спечели."

"Очаквам на 27 октомври спектакъл и много зрелищен двубой. Това ще е голям мач и аз искам да поздравя всички, които участват в организацията. Това ще е финална елиминация на IBF преди мач с Антъни Джошуа. Кубрат Пулев е голям боец, страхотен е. Но Хюи Фюри е бъдещето на тежката категория, млад е и много способен. Представи се феноменално срещу Джоузеф Паркър. Той има огън в себе си и напредна много за една година. Беше много млад в срещата с Паркър, а в загубата му имаше политика. Двубоят с Пулев ще бъде страхотен мач от елита на тежката категория", е мнението на промоутъра Мик Хенеси.

Кубрат Пулев изрази увереност в победата си, няколко пъти повтори, че е отлично подготвен и няма търпение до началото на мача.

"Много исках този мач да се играе тук, защото българската публика винаги е била вярна. Все пак моята кръв е българска, каза Пулев. - Противникът е много сериозен, няма общо с предишните досега. Просто е по-добър, по-млад и нестандартен. Той е следващият поред в ранглистата, след като други двама се отказаха. Дори още преди да го е направил Милър, Ивайло Гоцев беше в преговори с мениджмънта на Фюри, който бе казал, че при нов отказ ще излезе срещу мен. Остават още близо два месеца и аз мисля, че ще бъда на топ ниво. Още сега съм отлично подготвен, нямам търпение до мача." 

"Дали Хюи Фюри е бъдещето? Може би. Но преди това трябва да мине през мен, а това няма как да стане. Имам над 300 мача в аматьорския бокс, а вече доста и в професионалния. Не съм губил само веднъж - от Кличко. Губил съм и в аматьорския бокс. Взел съм си поуките. Над година не играх заради контузия. Оправих се на втория месец, но преговори с другите противници отложиха завръщането ми. Съперникът ми няма такъв опит, той е още много млад, но е сериозен, има зрелищен стил. Подхождам сериозно, искам да съм в най-добра форма, за да победя. Не искам да се изложа, има го в картите, не е невъзможно да загубя. Но това е спортът. Времето ще покаже, Господ може би е начертал вече. Продължавам да работя с Ули Вегнер. Разделихме се със "Зауерланд", които имат други интереси - финансови. Моите цели са различни. Искам да стана световен шампион. Затова и билетите са на занижени цени. 20 лева е едно кино, дори и пенсионери могат да дойдат. Някои в България нямат пари и все се оплакват. Дано хората оценяват това, което правим", каза още Пулев. 

Пулев с треньора си Ули Вегнер.

Ули Вегнер няколко пъти взе думата - в два случая и когато въпросите не бяха отправени към него. Германският треньор похвали Кобрата за старанието и работната му етика.

"Удоволствие е да работим заедно с Кубрат, заяви специалистът, направил няколко световни шампиони. - Дал съм му дума, но не е само заради мачовете и победите. Впечатли ме, че той е целеустремен, работи адски много, има желание да се променя. В спорта всичко е въпрос на развитие и промяна. Кубрат има възможностите и ще излезе и да победи.  Седмици наред анализирам противника. Силно момче е, но опитът на Кубрат ще му помогне да спечели. Това е много важно в бокса. Тренирали сме много и с различни противници. Кубрат иска световна титла и може да я донесе. Никъде и никога досега не бях срещнал толкова целеустремен човек, който иска да зарадва своя народ."

Питър Фюри и Мик Хенеси дадоха предимство на Антъни Джошуа срещу Поветкин. Както и Кубрат Пулев. Фюри пък си припомни, че като дете е идвал в България със семейството си - на гости на техни български приятели. Той се пошегува, че по тази причина можел да има повече фенове в страната ни, отколкото Кобрата.

Питър Фюри вече не работи с племенника си Тайсън, който се завърна на ринга след скандал с дрога. Все пак той похвали както него така и своя син:

"Те са големи бойци, винаги са готови да се бият до смърт, да умрат на ринга, но да спечелят, ние сме едно семейство и аз винаги съм ги подкрепял", обяви треньорът.