„Първият човек“ може и да се окичи с лаврите, дадени му от критиците, може и да откри кинофестивала във Венеция с овации, но американският сенатор Марко Рубио от републиканците не се радва особено на филма. Според него продукцията на Деймиън Шазел не е достатъчно патриотична, тъй като липсва сцена как Нийл Армстронг забива американското знаме на повърхността на Луната, съобщава „Индиуайър“.

Въпроса с липсата на знамето бе повдигнат от едно новинарско заглавие: „Първият човек“ пропуска американския флаг“ – тема, подета и раздухана от Рубио.

„Това е тотално безумие. И нанася вреда във време, когато хората се нуждаят от напомняне какво може да постигнем, ако работим заедно. Американският народ е платил за тази мисия, осъществена с ракета, построена от американци, с американски технологии и с американци на борда. Това не е мисия на ООН“, написа в туитър сенаторът.

Режисьорът на филма реагира на критиката с изявление, в което обяснява идеята, заложена в биографичния проект за космонавта. Шазел решил да не включва този момент във филма, тъй като „Първият човек“ не се съсредоточава върху американската история, а отразява чувствата на Армстронг при кацането на Луната. Решението, казва Шазел, не е политическо и е направено единствено с цел да се подсили историята, която се разказва в продукцията.

„Исках основният фокус в тази сцена да бъде самотният момент на Нийл на Луната. Този филм е за едно от най-големите постижения не само в американската история, но в човешката въобще – гласи изявлението на Деймиън Шазел. – Надеждата ми е, че като задълбаваме под повърхността и хуманизираме една икона, ние можем по-добре да разберем колко труден, героичен и дързък е бил този момент.“

Мнението на Шазел повтаря мислите, изразени от Райън Гослинг, който влиза в образа на Армстронг. По време на пресконференцията за първата прожекция на филма във Венеция Гослинг коментира, че кацането на Луната „превъзхожда държави и граници“ и екипът, снимал филма, не е искал да разваля субективността на продукцията, като показва политическа принадлежност.

„Не мисля, че Нийл се е смятал за американски герой – добавя Гослинг. – От моите интервюта със семейството му и близките му познати той е бил точно обратното. И ние искахме филмът да отрази личността на Нийл.“

В спора за политиката във филма се включиха и синовете на Армстронг – Ерик и Марк, които отбелязват, че макар да не е показан самият акт на забиване на знамето, американският флаг се забелязва в няколко кадъра и филмът на Шазел съвсем не е „антиамерикански“.

Световната и българската премиера на „Първият човек“ е насрочена за 12 октомври.

Източник "Площад Славейков"